Asia-børsfall etter ny Trump-trussel

Stemningen på Asia-børsene har surnet på nyhet om at Trump vil straffe Kina med toll på over hundre varer utover stål og aluminium.


<p><b>DEN GANG:</b> USAs president Donald Trump hilser Kinas president Xi Jinping velkommen til Mar-a-Lago i Florida i fjor. Nå kan stemningen bli betraktelig surere, i det Reuters melder at Trump vil ramme Kina med en rekke nye tollsatser.</p>

DEN GANG: USAs president Donald Trump hilser Kinas president Xi Jinping velkommen til Mar-a-Lago i Florida i fjor. Nå kan stemningen bli betraktelig surere, i det Reuters melder at Trump vil ramme Kina med en rekke nye tollsatser.

Børsfallet er bredt: Hang Seng-indeksen i Hongkong synker 1,4 prosent i syvtiden norsk tid, mens SSE i Shanghai faller 0,55 prosent, Nikkei i Tokyo er ned 1 prosent og ASX 200 i Sydney er ned 0,63 prosent.

I natt meldte Reuters om nok en toll-trussel fra Trump-administrasjonen, på toppen av de nye importsatsene på stål og aluminium, som i utgangspunktet gjelder for hele verden med unntak av Mexico og Canada.

I tillegg synes markedene å ha reagert negativt på Trumps sparking av utenriksminister Rex Tillerson tirsdag, en beslutning som antyder en strengere proteksjonistisk linje i USAs utenrikspolitikk.

CIA-sjef Mike Pompeo, som Trump har innstilt som sin nye utenriksminister, beskrives av amerikanske medier som en «Trump-nikkedukke» som bøyer seg for presidenten i utenrikspolitiske spørsmål. Tirsdag endte også Wall Street handelen i rødt.

100 Kina-produkter

Ifølge Reuters vurderer Trump å innføre toll på ikke mindre enn 100 kinesiske produkter. En full liste er ikke publisert, men teknologiprodukter skal stå sentralt.

Kinas teknologieksport er i kraftig vekst og vil i så fall rammes ekstra hardt.

Gitt dagens handelssituasjon med USA vil straffetollen ramme import av varer verdt 60 milliarder dollar årlig, tilsvarende 464 milliarder norske kroner, ifølge Reuters' opplysninger.

De baserer seg på anonyme kilder i Trump-administrasjonen, og de angivelige tollplanene er ikke offisielt bekreftet. 

– Det er en god mulighet for at Trump vil gjøre mye mer mot Kina. Handelssituasjonen er åpenbart en økende risiko og en relativt ny utfordring for Kina, sier økonom Kevin Lai i Daiwa Capital Markets i Hongkong til nyhetsbyrået.

Føyer seg i rekken

Trump har gjentatte ganger anklaget andre land i verden for å skape en «veldig urettferdig» handelssituasjon med USA, og har særlig langet ut mot importen fra Asia, som han mener truer amerikanske arbeidsplasser.

Mandag blokkerte Trump gigantfusjonen mellom mikrobrikkeprodusenten Qualcomm og Broadcom. Grepet tolkes som en opptrapping av de proteksjonistiske tiltakene mot asiatiske land.

Broadcom har base i Singapore og ville blitt det overtagende selskapet med et bud på 117 milliarder dollar.

Trump argumenterte med at det som ville blitt tidenes største teknologifusjon utgjorde en trussel mot USAs sikkerhet.

Den samme begrunnelsen ble brukt i annonseringen av de nye tollsatsene på stål og aluminium, hvor det fremdeles hersker stor usikkerhet om konsekvensene og hvorvidt en handelskrig står for døren.

EU har varslet hevntoll mot USA, men Trump har også antydet at nære allierte vil slippe unna de nye tollsatsene, dersom de søker om det.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå