California er nå verdens femte største økonomi

Delstatens bruttonasjonalprodukt er nå større enn både India og Storbritannia.


<p><b>RYKKER OPP</b>: California inntok plassen som verdens sjette største økonomi i 2015, da de gikk forbi Frankrike. Nå er delstaten, her representert ved Los Angeles, oppe på femteplass.</p>

RYKKER OPP: California inntok plassen som verdens sjette største økonomi i 2015, da de gikk forbi Frankrike. Nå er delstaten, her representert ved Los Angeles, oppe på femteplass.

California har gått forbi Storbritannia og er nå verdens femte største økonomi, skriver CNBC og viser til amerikanske data gjort offentlig fredag.

California hadde et bruttonasjonalprodukt (BNP) på 2.700 milliarder dollar (21.749 milliarder kroner) i fjor. Det er opp 127 milliarder dollar (1.023 milliarder kroner) fra året før.

Forrige gang California solte seg på femteplass, var i 2002. Siden da har de falt så lavt som til 10. plass i 2012, mye på grunn av finanskrisen.

Silicon Valley bidrar

Den amerikanske delstaten nyter godt av teknologisektoren i Silicon Valley, samt filmbransjen i Hollywood og landbruket i Central Valley. Finanstjenester og eiendomssektoren ledet an og vokste med 26 milliarder dollar (209 milliarder kroner), mens informasjonssektoren, som inkluderer mange av selskapene i Silicon Valley, fulgte tett med en vekst på 20 milliarder dollar (161 milliarder kroner), ifølge CNBC.

Samtlige av sektorene, utenom landbruket, bidro til det økende bruttonasjonalproduktet i 2017, sier Irena Asmundson ved Californias finansdepartement til nyhetsbyrået AP.

Britene falt tilbake

Den britiske økonomien sank på sin side i samme periode, målt i dollar. Det er delvis som følge av endringer i valutakurser.

Storbritannia har en befolkning på 65 millioner, mot Californias 40 millioner.

Californias sterke økonomiske prestasjoner sammenlignet med andre industrierte økonomier er drevet av produktivitet per arbeider, ifølge økonomiprofessor Lee Ohanian ved University of California.

Bare USAs totale økonomi, Kina, Japan og Tyskland rangeres nå over California på listen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå