– Vil holde verdensøkonomien som gissel

Danske Bank tror handelskrig-løsning drøyer til etter USA-valget i 2020. Usikkerheten vil gi lavere investeringer, som rammer verdensøkonomien, mener sjefstrateg.


<p><b>I HANDELSKRIG:</b> Her president Donald Trump, utenriksminister Mike Pompeo, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton og president<br/>
 Xi Jinping under en middag etter G20-møtet i Buenos Aires, tilbake i desember 2018.</p>

I HANDELSKRIG: Her president Donald Trump, utenriksminister Mike Pompeo, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton og president
 Xi Jinping under en middag etter G20-møtet i Buenos Aires, tilbake i desember 2018.

Danske Bank har tidligere trodd at USA og Kina kunne bli enige om en handelsavtale før det amerikanske valget i 2020.

Nå har banken endret syn etter den siste opptrappingen av konflikten mellom stormaktene, og tror det er overveiende sannsynlig at handelskrigen varer til etter valget.

Det vil også få konsekvenser for global økonomi, mener Danske Bank-økonomene.

De fremholder i et notat at en lengre periode med handelskrig «vil holde verdensøkonomien som gissel», og bremse veksten.

 <p>Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management.</p>

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management.

– I dette ligger det ikke et voldsomt resesjonsbilde. Det vi mer ser for oss er stagnasjon og hvor verdensøkonomien og veksttakten blir svak. Ikke en krise, men usikkerhet for næringslivet som bidrar til lavere investeringsaktivitet og ringvirkninger til industrien, sier sjefstrateg Christian Lie til E24.

– For økonomien vil det være en utfordring. Det betyr at finansmarkedene er i en langt mer skjør tilstand enn tidligere, sier han.

Opptrappingen av handelskrigen har skjedd samtidig som veksten bremser i flere store økonomier, ikke minst i Europa.

Det har gitt økt frykt for resesjon, altså økonomiske nedgangstider, og utløst uro i markedene. Børsene har falt, det samme har rentene på antatt trygge plasseringer som amerikanske og tyske statsobligasjoner.

E24 (+): Dette er Kinas våpen i handelskrigen

Tolltrusler og gjengjeldelse

Banken har justert sine prognoser etter president Donald Trumps nye tolltrusler, hvoretter Kina lot valutaen svekkes, noe som igjen ble besvart med amerikanske anklager om valutamanipulasjon.

Kinesiske selskaper har også stanset importen av amerikanske jordbruksprodukter.

– Det viktigste er kanskje at Kina ikke virker så ivrige på å nå en kortsiktig handelsavtale som tidligere, sier Lie.

– Det tydeligste signalet er at de lot valutaen svekkes forbi den tidligere røde linjen på syv mot dollar. Kina har gjerne støttekjøpt egen valuta for å vise godvilje, fordi de vet at dette er noe Trump følger med på, sier han.

Valutaen passerte denne uken den symbolske grensen for første gang på over ti år. USA stemplet deretter Kina som «valutamanipulator», selv om mange økonomer mener Kina tvert imot har hindret valutaen fra å falle mer.

– I realiteten har Kina fortsatt å støttekjøpe sin valuta selv om den falt under syv mot dollar, og markedskreftene ville ha sørget for enda større svekkelse dersom de ikke hadde gjort dette, sier Lie.

Les også: Store sprik i rentespådommene

Ser økt risiko for økonomien

Danske Bank tegner opp flere mulige scenarioer. Banken ser størst sannsynlighet, 60 prosent, for at de to landene ikke når en avtale før USA-valget, ifølge notatet.

– Dette er en kvalitativ vurdering mer enn en kvantitativ sannsynlighet, som man skal ta med en klype salt. Poenget er at det illustrerer en forventning om at noe er mer sannsynlig enn noe annet. Et par Twitter-meldinger kan snu opp ned på dette, sier sjefstrategen.

I notatet skriver bankens økonomer at de ser en «klar økning i nedsiderisikoen» for økonomien.

 – Den viktigste hindringen for Trumps økonomiske angrep på Kina er den potensielle skaden på amerikanske markeder og økonomien som følge av kinesisk gjengjeldelse, skriver de.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå