– Intet kompromiss i sikte

USA og Kina legger mandag importtoll på flere varer de handler med hverandre - handelskrigen er stadig eskalerende, og intet kompromiss synes i sikte.


<p><b>OPPTRAPPING:</b> Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer. Her ser vi containere ved havna i Long Beach, California.</p>

OPPTRAPPING: Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer. Her ser vi containere ved havna i Long Beach, California.

De nye tollsatsene kom ifølge Reuters i effekt klokken 05.00 norsk tid.
USA har nå lagt ekstra toll på kinesiske varer for til sammen 200 milliarder dollar, blant annet møbler og elektronikk. Satsene er nå ti prosent, men økes til 25 ved nyttår.

Kina har umiddelbart svart med toll på amerikanske 5.027 ulike amerikanske varer - for til sammen 60 milliarder dollar.

Tidligere i år la de to landene ekstra toll på varer for 50 milliarder dollar.

Avlyste samtaler

Det er ikke klart når de to landene vil møtes til forhandlinger, men i løpet av helgen gjorde Kina alvor av å trekke seg fra kommende ukes planlagte handelssamtaler i Washington. Den kinesiske visehandlesministeren skulle egentlig til Washington, men kineserne vil nå heller vente til etter mellomvalget i USA er over.

Kanskje i håp om at Donald Trumps posisjon da vil være mer svekket.

Toll på alt fra Kina?

Reuters melder at «intet kompromiss er i sikte», og at noen snarlig løsning på handelskrigen mellom verdens to største økonomier er et stykke unna. Et syn også norske eksperter deler:
– Handelsfred mellom stormaktene er derfor noe man ikke kan vente seg helt ennå, skriver sjefstrateg Leif-Rune Rein i en oppdatering fra Nordea mandag.

 <p><b>RIVALER:</b> Kinas president Xi og USAs Donald Trump.</p>

RIVALER: Kinas president Xi og USAs Donald Trump.

Som DN påpeker så slår storbanken Goldman Sachs nå fast at sannsynligheten for at president Donald Trump og USA innfører straffetoll på alle kinesiske varer steget til 60 prosent.

Spår nye opptrappinger

CNBC skriver da også at mange i USA nå tror en ny runde med ny straffetoll er på vei fra amerikansk side.

Trump selv forsvarte eksaleringen av dagens opptrapping før helgen, mens senest søndag kveld norsk tid gikk USAs utenriksminister Mike Pompeo ut på Fox News og sa at Trump-administrasjonen er «bestemt» på å vinne handelskrigen.

I Kina insisterer statskontrollerte medier på at Beijing vil gå seirende ut. Dette til tross for at flere store asiatiske selskaper flytter produksjonen fra Kina til andre fabrikker i regionen som følge av tollkrigen. Det skriver Reuters. Selskapene inkluderer alt fra produsenter av minnebrikker til fabrikkverktøy.

De største børsene i både Japan og Kina er stengt mandag grunnet helligdager, men Hang Seng i Hongkong er ned 1,36 prosent etter at tollkrigen ble en realitet. STI i Singapore er opp 0,23 prosent.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå