Larry Kudlow blir neste økonomiske rådgiver for Trump

Larry Kudlow (70) sier han har akseptert jobben som Donald Trumps øverste økonomiske rådgiver etter Gary Cohn. 


<p><b>NY RÅDGIVER: </b>Larry Kudlow blir Donald Trumps øverste økonomiske rådgiver etter at Gary Cohn sluttet tidligere denne måneden. </p>

NY RÅDGIVER: Larry Kudlow blir Donald Trumps øverste økonomiske rådgiver etter at Gary Cohn sluttet tidligere denne måneden. 

– Presidenten tilbød meg jobben i går kveld og jeg aksepterte, sier Kudlow til Reuters

TV-kanalen CNBC sier at annonseringen kan komme fra Trump allerede torsdag. 

Kudlow bekrefter at han skal møte Trump torsdag, skriver Wall Street Journal

Trump uttalte tirsdag at Kudlow var aktuell for jobben, til tross for at de to har sine uenigheter.

Bakgrunn: Trumps forrige økonomiske rådgiver sluttet 

– Vi er ikke enige om alt, men i dette tilfellet tror jeg det er en god ting. Jeg ønsker å ha forskjellige meninger. Vi er enige om det meste, og han er nå enig i at toll kan brukes som et utgangspunkt for forhandlinger, sa Trump. 

Tilhenger av frihandel og Kina-toll 

Kudlow, en fremtredende konservativ analytiker og kommentator, virker ikke å stille seg positiv til innføringen av toll på stål og aluminium, og skal angivelig ha vært skuffet over at Cohn trakk seg fra sin rolle som rådgiver.

Mr. Kudlow sier til WSJ at han er oppmuntret over at Trump ga midlertidige fritak fra de nye tollsatsene til land som Canada, Mexico og Australia, men at han er «veldig for» tollsatser på kinesiske varer. 

– Han sa til meg flere ganger, «Jeg tror på global handel. Jeg betrakter meg som en global handelsmann, men det må være rettferdig handel for å beskytte Amerika», sier  Kudlow til WSJ om samtalen med Trump. 

– Jeg er med på det. Jeg håper personlig at utbredt bruk av toll – at det ikke går så langt. Men i noen tilfeller vil det skje, sier Kudlow. 

På sin egen blogg skriver Kudlow at «stål og aluminium kanskje vil vinne på kort sikt, men at stål-og-aluminiums-brukere og kjøpere vil tape».

Ga seg på Wall Street etter kokainmisbruk

I Washington Post beskrives Kudlow, som ble født i New Jersey, som en person som er på bølgelengde med president Trump både personlig og politisk, blant annet fordi begge liker seg på TV-skjermen. 

Kudlow skal ha fungert som en uformell rådgiver til Trump gjennom det siste året, vært rådgiver i valgkampen og jobbet tett med finansminister Steven Mnuchin på skattereformen i en tidlig fase. 

Reagan-administrasjonen brukte Kudlows ekspertise til å utforme sine økonomiske politikk på 1980-tallet, men de siste årene har han jobbet mest for TV-kanaler som CNBC. 

I mellomtiden jobbet Kudlow som økonom i investeringsbanken Bear Stearns på Wall Street, men i 1995 sluttet han på grunn av alkohol- og kokainmisbruk, skriver Time

Cohn sluttet, børsene falt

Den tidligere Goldman Sachs-toppen Gary Cohn sluttet som presidentens fremste økonomiske rådgiver tirsdag i forrige uke. 

Cohn ble håndplukket fra Wall Street i 2016 for å lede presidentenes Nasjonale økonomiske råd, og ble ansett som én av de sterkeste og mektigste frihandelstilhengerne i Trump-administrasjonen.

Oppsigelsen kom trolig som en protest mot Trumps mye omtalte straffetolle på metall. 

Det var helgen før at Donald Trump annonserte at han ville ilegge en toll på 10 prosent på import av aluminium og 25 prosent på stål. Noe som skal ha kommet som en overraskelse på flere i hans egen administrasjon.

Markeder verden rundt – Oslo Børs, Europa-børsene, Asia-markedene, dollaren, amerikanske renter – reagerte derfor negativt da Cohn sluttet. 

Rykter om «handelshauken» Navarro

CNBC har tidligere spekulert i at handelsrådgiver Peter Navarro kunne ta over jobben etter Cohn. Det ville i så fall åpnet døren for den proteksjonistiske «America First»-fløyen i Det hvite hus. 

Navarro har hatt en nasjonalistisk tilnærming til temaer som handel, tollsatser og proteksjonisme, men skal ha blitt holdt i tømmene av Cohn, blant annet måtte han sette Cohn på kopi på alle e-poster han sendte, melder kilder til TV-kanalen. 

En kilde sier til CNN at Navarro er «veldig glad» for at Trump har valgt Kudlow til å fylle Cohns sko. 

Navarro og Kudlow skal ha vært venner i årevis etter at de jobbet sammen som kommentatorer på CNBC og være samstemte i nesten alle økonomiske spørsmål – bortsett fra handel. 

Navarro leder i dag det nasjonale handelsrådet i Trump-administrasjonen. Han har gjort seg bemerket som en hauk i handelspolitikken og en skarp Kina-kritiker, ikke minst gjennom boken «Death by China».

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå