Kampen for utsatt gruppe kan gi offentlig nedstengning i USA

De amerikanske politikerne krangler igjen om offentlig finansiering. Kampen for de såkalte «dreamers» gjør at partene står lenger unna hverandre.


<p><b>STERKE FØLELSER:</b> Aktivister som støtter de såkalte «dreamers» ved Capitol Hill, fotografert tidligere denne uken. Kampen for gruppens rettigheter kobles til forhandlingene om USAs gjeldstak.</p>

STERKE FØLELSER: Aktivister som støtter de såkalte «dreamers» ved Capitol Hill, fotografert tidligere denne uken. Kampen for gruppens rettigheter kobles til forhandlingene om USAs gjeldstak.

Den amerikanske statsforvaltningen trues igjen av nedstengning idet landets politikere fortsatt ikke er enige om utvidet midlertidig finansiering.

En kortsiktig resolusjon ble i går klubbet gjennom i Representantenes hus, det ene av to kamre i USAs nasjonalforsamling, men må fortsatt godkjennes i Senatet.

Her er det ikke tilstrekkelig flertall, melder amerikanske medier.

Ifølge Marketwatch ønsker Demokratene å benytte anledningen til å sikre seg innrømmelser relatert til immigrasjon. Lovforslaget knyttes også til et barneforsikringsprogram.

Mick Mulvaney, sjef for budsjettkontoret i Det hvite hus, sa fredag ettermiddag at det er 50 prosents sannsynlighet for at USAs statsapparat stenger ved midnatt fredag lokal tid, melder CNBC.

Dermed holdes thrilleren gående, timer før fristen utgår for å spikre en plan for utvidet finansiering av USAs offentlige organer.

Uenige om immigrasjon

Det demokratiske partiet ønsker å knytte forhandlingene til de såkalte «Dreamers», en gruppe mennesker som ankom USA illegalt som barn, og deres muligheter til å oppnå statsborgerskap.

Samtidig vanskeliggjøres forhandlingene av president Donald Trumps ønske om å bygge en mur mot Mexico.

De to partienes ledere anklager nå hverandre for å sette statsforvaltningen på spill.

– Senator Schumer, ikke steng ned de føderale myndighetene. Det er risikabelt. Det er uvørent. Og det er galt, sier speaker Paul Ryan til den demokratiske senatslederen Chuck Schumer i en uttalelse, ifølge Reuters.

Den demokratiske senatoren Patrick Leahy følger opp i sin egen uttalelse:

– President Trump ønsker å stenge ned regjeringen over sin kyniske og illegitime «store, vakre mur», som vil bli betalt av USAs skattebetalere, ikke Mexico, sier Leahy.

Usikkerhet i markedet

Den politiske kjeklingen om statsfinansieringen oppstår med jevne mellomrom. Den siste runden er et resultat av manglende enighet om langsiktig finansiering for budsjettåret som startet 1. oktober.

Den siste gangen forhandlingene ikke førte frem, var i 2013. Da ble statlige tjenester stengt ned i 16 dager.

Den foreløpige mangelen på enighet er lite populær blant investorene.

«Bråket i Senatet gjør markedet usikre på om politikerne vil lykkes med å komme til et vedtak innen tidsfristen i dag», skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets fredag morgen.

 <p><b>TROR PÅ LØSNING:</b> Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.</p>

TROR PÅ LØSNING: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Hun tror imidlertid at partene kommer til enighet, til tross for dramaet. Ingen av dem vil nemlig bli sittende med ansvaret for nedstengningen i det som er et viktig valgår.

Begrenset nedside

Nordea mener at gårsdagens nedgang på Wall Street, der Dow Jones-indeksen falt 0,37 prosent, kan relateres til forhandlingene.

«Usikkerheten har flere dager denne uke preget humøret hos investorene og dette var også tilfellet i går. Dette var spesielt tilfellet for USA, som klarte seg dårligere enn de europeiske markedene, samtidig som dollaren svekket seg», skriver banken i sin morgenrapport.

De forventer uansett begrensede markedsreaksjoner, men er også overbevist om at en avtale kommer på plass.

«Årsaken er at ingen politikere i USA ønsker å knytte navnet sitt til lukking av den offentlige sektoren kun to måneder før valgkampen til midtveisvalget starter. Historisk har aksjemarkedet vært ned én prosent ved de 18 offentlige nedlukkingene man har hatt siden 1970, og markedet har rettet seg kort tid etter».

Wall Street ligger an til å åpne opp 0,3 til 0,5 prosent i dagens handel.

Forhandlingene fortsetter fredag. Fristen er ved midnatt natt til lørdag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå