Toppmøtet ga ikke svar om USAs handelspolitikk

Etter møtet mellom verdens 20 største økonomier i helgen har verden ennå ikke fått svar: Vil USA føre en proteksjonistisk politikk, eller kjører man videre på frihandel?


<p><b>UTEN MANDAT:</b> Den amerikanske finansmnisteren Steve Mnuchin kom til G20-møtet i helga uten mandat fra Trump til å ta stilling i spørsmålet om frihandel og proteksjonisme.</p>

UTEN MANDAT: Den amerikanske finansmnisteren Steve Mnuchin kom til G20-møtet i helga uten mandat fra Trump til å ta stilling i spørsmålet om frihandel og proteksjonisme.

– Utfallet av G20-møtet er en logisk konsekvens av den politikken Trump ble valgt til president på, sier Torgeir Høien, porteføljeforvalter og makroekspert i Skagen Fondene.

– Som økonom er jeg mot proteksjonisme, og mener det er usunt for USA og verden.

USAs finansminister Steven Mnuchin kjempet imot, og fikk endret de foreslåtte formuleringene om å advare mot farene ved handelsproteksjonisme i sluttkommunikeet fra helgens G20-møte i Baden-Baden i Tyskland.

Slik sender Det Hvite hus et klart signal om at de ikke aksepterer eksisterende handelsnormer og kan velget en mer antagonistisk tilnærming til handelspartnere rundt om i verden, melder Washington Post.

Under tidligere G20-møter har ikke slike uttalelser vært regnet som uvanlig eller kontroversielt.

– Det som betyr noe er konkret politikk, ikke hva som står i et sluttkommunike, men det er viktig at valg av retorikk følges opp med kommentarer fra Trump og hans administrasjon, sier Høien.

Mnuchin uten mandat

Ifølge den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble hadde ikke Mnuchin mandat fra Trump, noe som førte til at G20-landene ikke ble enige om hvordan de skal håndtere proteksjonisme og frihandel, skriver Financial Times.

Flere europeiske myndigheter og én amerikansk myndighet med erfaring fra tidligere G20-møter mener at det er første gang USA har avvist en slik formulering.

 <p><b>IKKE OVERRASKET:</b> Portifolieforvalter og makroekspert i Skagen Fondene, Torgeir Høien, mener utfallet av helgas G20-møte var ventet med tanke på politikken Trump ble valgt på.</p>

IKKE OVERRASKET: Portifolieforvalter og makroekspert i Skagen Fondene, Torgeir Høien, mener utfallet av helgas G20-møte var ventet med tanke på politikken Trump ble valgt på.

Dette er nok et tegn på hvordan Trump-administrasjonens kamplystne tilnærming til diplomati kan skape avstand mellom USA og deres allierte, samt at tradisjonelle samarbeidspartnere holdes i skyggen hva angår retningen til amerikansk politikk.

Siv Jensen: – Ikke bekymret

Finansminister Siv Jensen er ikke bekymret, enn så lenge.

Hun sier til NTB at det er vanskelige spørsmål som ble behandlet under helgas møte, og at de ble enige om å jobbe med dem videre fram mot møtet i München i juli.

– Det er prematurt å spekulere i hva som blir utfallet. Vi må ha forståelse for at det er en helt ny amerikansk administrasjon. De trenger litt tid til å få ting på plass, sier Jensen.

Hun understreker likevel at Norge er en liten og åpen økonomi som er avhengig av gode handelsavtaler med verdensmarkedet, og at amerikansk proteksjonisme ikke er særlig bra for Norge.

 <p><b>HOLDER HODET KALDT:</b> Finansminister Siv Jensen mener at verden må gi USA mer tid til å utvikle handelspolitikken sin.</p>

HOLDER HODET KALDT: Finansminister Siv Jensen mener at verden må gi USA mer tid til å utvikle handelspolitikken sin.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa i sin årstale i februar at han var bekymret for den «gryende proteksjonismen» som kan true den frie verdenshandelen, og at han tolker utfallene av «to viktige politiske valg» som at motstanden mot globalisering har fått vind i seilene.

– Jeg refererer blant annet til brexit og valget av en ny amerikansk president, og begge er vel ganske tydelige tegn. Det er bekymringsfulle signaler, sa Olsen i et intervju med E24 i februar.

Venter konkrete planer

Det er spesielt USAs lange og trofaste forhold til Tyskland og Storbritannia som får flere riper i lakken etter helgas G20-møte.

Under presidentkampanjen gjorde Trump motstand mot flere handelsavtaler til en viktig kampsak, og kort tid etter innsettelsen trakk han USA ut av handelsavtalen TPP.

Trump har ennå ikke fulgt opp med en konkret plan for bedre det økonomiske forholdet mellom USA og verden.

Han fortsetter heller å true med tariffer og andre tiltak for å rette opp i det han mener er andre lands unyttelse av det amerikanske handelssamarbeidet, beskyldninger spesielt rettet mot Mexico og Kina.

 <p><b>FRYKTER PROTEKSJONISME</b>: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank, her under offentliggjøringen av hovedstyrets rentebeslutning og pengepolitisk rapport tidligere i måneden.</p>

FRYKTER PROTEKSJONISME: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank, her under offentliggjøringen av hovedstyrets rentebeslutning og pengepolitisk rapport tidligere i måneden.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå