Tror Fed gasser på i 2017: - Kan bli mer enn tre renteøkninger

Den amerikanske sentralbanken setter opp renten slik «alle» hadde ventet. Neste år kan det blir mer enn tre hevinger, tror sjeføkonom.

Oslo 20161018. Harald Magnus Andreassen var med på utvalgsrapporten om aksjeandelen i Statens pensjonsfond utland (SPU) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20161018. Harald Magnus Andreassen var med på utvalgsrapporten om aksjeandelen i Statens pensjonsfond utland (SPU) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Selve beslutningen var gitt. Dette var den sikreste beslutningen som er tatt på lang tid, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til E24.

Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve setter den amerikanske styringsrenten opp med 0,25 prosentpoeng, slik «alle» hadde ventet.

Dermed er renten hevet til intervallet 0,50-0,75 prosent, og den andre renteøkningen siden 2006 et faktum.

– Kan blir mer enn tre renteøkninger

Spenningen knyttet seg mye til andre faktorer, som hvordan økonomien omtales og utsiktene for rentene fremover. Samlet sett er det ifølge Andreassen gjort små endringer i anslagene for realøkonomien.

Men rentebanen er oppjustert.

I bankens «dot plott», som viser Fed-medlemmenes renteanslag, signaliseres det nå tre renteoppganger i 2017, mot to etter tidligere rentemøter.

Andreassen tror det kan komme enda flere renteøkninger enn de banken selv signaliserer nå.

– Jeg tror mest på at Fed kommer til å oppjustere banen videre. Det kan blir mer enn tre renteøkninger. Arbeidsledigheten er svært lav, lønnsveksten tiltar, sier han.

Det har blitt spekulert i om Fed vil øke takten i renteøkninger neste år. En av årsakene er valget av Donald Trump som president, som har lovet skattekutt og økte investeringer i infrastruktur for å få fart på økonomien.

– Fed har ikke lagt til grunn at finanspolitikken blir mer ekspansiv. Det la OECD til grunn. Da blir ledigheten lavere og lønnsveksten høyere. Det er helt åpenbart hva Fed skal gjør med det. Da må de øke rentene mer, sier Andreassen.

Alt tyder på at det blir en vesentlig finanspolitisk stimulans, noe i 2017 og mye i 2018, mener sjeføkonomen.

Ser heving i juni

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets peker også på at det var små justeringer i makroprognosene. Den nye rentebanen innebærer også tre rentehevinger i 2018 og tre i 2019.

Federal Reserve venter at inflasjonen skal stige til målet på 2 prosent på mellomlang sikt.

– Fed legger fortsatt opp til gradvise rentehevinger. Vi venter at neste heving kommer i juni neste år. Mulighet for at den kan komme tidligere, vurderer Magnussen i en kommentar.

For ganske nøyaktig ett år siden, i desember i fjor, ble renten tatt opp fra tilnærmet null, og etter at sentralbanktoppene hadde signalisert at neste heving var kort tid unna hadde rentemarkedet priset inn en økning i dag.

Det er den andre hevingen siden Federal Reserve forlot nullrentepolitikken, som ble iverksatt da finanskrisen truet med å sende verdensøkonomien utfor kanten av stupet i 2008.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå