- Dette er en oppskrift på et kaos landet aldri før har sett

Valgdagsmålinger i Hellas viser at konservative Nytt Demokrati er størst, men både Nytt Demokrati og sosialistiske PASOK går sterkt tilbake.  - En oppskrift på kaos landet aldri før har sett, sier gresk analytiker.

STRAFFES: Regjeringspartiet PASOK går kraftig tilbake. Her er tidligere finansminister Evangelos Venizelos, som er partiets kandidat.
STRAFFES: Regjeringspartiet PASOK går kraftig tilbake. Her er tidligere finansminister Evangelos Venizelos, som er partiets kandidat.

Marketsstrateger sier ifølge MarketWatch at hvis regjeringspartiene mister makten, vil dette trolig føre til ny nervøsitet i markedene.

PASOK og Nytt Demokrati, som er de eneste av de seks partiene som støtter EUs- og IMFs krisepakke, ligger an til å få kun 37 prosent oppslutningen totalt. Velgerne har rett og slett sett seg lei av partiene som har dominert gresk politikk i flere tiår.

- Jeg pleide å stemme på PASOK, men nå går jeg for kommunistene. Vi må kvitte oss med PASOK og Nytt Demokrati for å få orden på den økonmiske situasjonen i landet, sier bygningsarbeider George Nikolaos til Bloomberg.

Partiene får skylden for den finansielle krisesituasjonen landet er inne i. For å redde Hellas fra mislighold av den enorme gjelden sin, har landet mottatt krisehjelp fra EU og IMF. Dette har igjen ført til voldsomme budsjettkutt i Hellas, og arbeidsledigheten har økt kraftig.

SPESIAL: E24s gjeldskart

Politisk kaos

Venstreradikale Venstrekoalisjonen er valgdagsmålingens vinner, og man antar at partiet får omtrent like mange stemmer som PASOK - mellom 15 og 18 prosent. Ved forrige valg i 2009 hadde Venstrekoalisjonen en oppslutning på mindre enn fem prosent.

Mest stemmer får likevel Nytt Demokrati, som trolig vil ende opp med en oppslutning på mellom 17 og 20 prosent.

Målingene viser dessuten at det nynazistiske partiet Gyllent daggry har fått plass i nasjonalforsamlingen. Det er første gang på førti år.

Hvis valgdagsmålingene viser seg å stemme, kan dette føre Hellas inn i politisk kaos, og igjen sette Hellas i sentrum for gjeldskrisen. Dette kan til slutt ende med at landet går ut av euroen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den greske politiske analytikeren Anthony Livanios sier til Wall Street Journal at Hellas for første gang i etterkrigstiden står ansikt til ansikt med en dobbelkrise - en politisk og en økonomisk.

- Dette er en oppskrift på et kaos landet aldri før har sett, sier han.

En talsmann for PASOK sier at Hellas trolig ikke vil få noen ny regjering etter dette valget, og at et nytt bør bli holdt. Nytt Demokrati derimot erkjenner seg som største partiet, og mener det ikke er behov for nyvalg.

Protest

- Min stemme er en protest fordi de kuttet pensjonen min, og det er flere tiltak som venter rundt hjørnet, sier 75 år gamle Kalliopi til Reuters med knyttnevnet hyttet i været.

- Jeg bor i en kjeller, men betaler samme eiendomsskatt som de som bor i en luksusbolig, fortsetter pensjonisten.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå