Kronen på vei opp, men det går fortsatt sakte

Den norske kronen har ikke fått det hoppet analytikere og spekulanter forventet - men de siste par ukene har det skjedd noe. Dollaren har blitt 33 øre billigere, og pundet nesten 40 øre billigere.


<p><b>PÅ VEI OPP:</b> Den norske kronen har ikke fått dte løftet man ventet sge i vår. men de siste par ukene har den igjen skutt fart.</p>

PÅ VEI OPP: Den norske kronen har ikke fått dte løftet man ventet sge i vår. men de siste par ukene har den igjen skutt fart.

Rundt påsketider var meldingen klar, den norske kronen skulle styrke seg mot utenlandsk valuta - det mente alle eksperter.

Det har dog ikke gått helt som antatt .

Skuffende inflasjonstall flere måneder på rad, renteheving virker enda lengre unna, og en oljepris som fikk seg ett skudd for baugen da stadig flere begynte å tvile på om Opecs kutt faktisk har stor nok effekt på markedet.

Dette er blant årsakene til at kronen ikke har fått det hoppet folk ventet.

I begynnelsen av mai så ikke spådommene ut til å treffe særlig bra, da hadde den norske kronen svekket seg mot all utenlandsk valuta.

Men de siste 18 dagene har kronen igjen fått en positiv trend, sammenlignet med utenlandsk valuta.

Siden 5. mai har:

  • Dollaren blitt 33 øre billigere
  • Euro har blitt 15 øre billigere
  • Pund har blitt 37 øre billigere
  • Svenske kroner har blitt 2 øre billigere
  • Danske kroner har blitt 2 øre billigere

Kronen skal bli sterkere

I mandagens morgenrapport påpekte DNB Markets valutastrateg Magne Østnor at kronen har «fått hard medfart de siste månedene», og at kronen de siste månedene har svekket seg mer enn hva endringene i de fundamentale forholdene skulle tilsi.

Østnor tror også at kronen vil styrke seg i tiden fremover, men at det vil ta tid.

– Fremover tror vi det tar tid før kronen henter inn det tapte. Det skyldes at vi venter at oppsvinget i norsk økonomi fortsatt vil være tregt, og avtagende inflasjon tilsier at det tar lang tid før markedene igjen kan vente seg en renteheving fra Norges Bank, skriver Østnor.

– Samtidig tror vi kronen vil fortsette å styrke seg, skriver han.

 <p><b>STERKERE KRONE:</b> Slik har den norske kronen utviklet seg mot dollaren den siste måneden – nå har dollar blitt billigere.</p>

STERKERE KRONE: Slik har den norske kronen utviklet seg mot dollaren den siste måneden – nå har dollar blitt billigere.

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen legger deler av skylden for kronestyrkelsen på Donald Trump.

– Uroen rundt Trump bidro i forrige uke til å trekke lange amerikanske renter ned og til en litt lavere odds for en renteøkning fra Fed i juni. Med 10 års swaprenter på 2,16 prosent ligger vi i nedre del av rangen siden nyttår. For et par måneder siden lå 10 årsrentene rundt 40 basispoeng høyere, skriver Olsen i tirsdagens morgenrapport.

– Utviklingen i lange amerikanske renter har smittet over også på de norske (...) Denne rentesmitten kan trolig bidra til å forklare at EURNOK har holdt seg oppe til tross for den siste tids økning i oljepris, vi har ikke sett tilsvarende smitte til eurorentene fordi der er det lite å gå på nedover, skriver han.

Meningsmålinger ga pundsvekkelse

Over helgen ble det publisert meningsmålinger i Storbritannia der kom frem at Theresa May har mistet deler av det enorme forspranget som hun og hennes parti hadde i forkant av valget i 8. juni.

Mays Konservative parti falt om lag fem prosent på meningsmålingene forrige helg, og Labour steg tilsvarende.

Det var dårlig nytt for pundet som har falt 0,47 prosent mot euro siden mandag morgen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå