- Hvordan kan du stille oss slike spørsmål?

Forhandlingene om Vatikanbankens overgang til internasjonale standarder nådde nytt klimaks.

<p><b>«CASH ONLY»:</b> Fra nyttår stoppet italienske myndigheter alle elektroniske betalinger i Vatikanet etter at den italienske sentralbanken mente staten ikke hadde klart å innføre nye prosedyrer for å hindre hvitvasking av penger. Nå jobbes det med å få banken til å følge internasjonale bankstandarder, noe som i lang tid har vist seg å sitte langt inne. Bildet viser Vatikanbankens hovedkvarter.<br/></p>

«CASH ONLY»: Fra nyttår stoppet italienske myndigheter alle elektroniske betalinger i Vatikanet etter at den italienske sentralbanken mente staten ikke hadde klart å innføre nye prosedyrer for å hindre hvitvasking av penger. Nå jobbes det med å få banken til å følge internasjonale bankstandarder, noe som i lang tid har vist seg å sitte langt inne. Bildet viser Vatikanbankens hovedkvarter.

Vatikanet forhandler for tiden med EU om en moderniseringsprosess av Vatikanbanken.

Det går ikke knirkefritt, skriver New York Times.

- Hvordan kan du stille oss slike spørsmål, ropte en representant fra Vatikanet under en lunsj, etter at en EU-delegat hadde etterlyst mer åpenhet fra banken.

- Du skal ikke undervurdere motstanden på slike spørsmål om åpenhet fra tradisjonsbundne krefter, sa EU-delegaten i etterkant av utbruddet.

Vatikanbanken er blitt kritisert blant annet for at det er for lett å hvitvaske penger, og er tidligere blitt kalt et «skatteparadis».

LES OGSÅ: Pave Benedikt takket folket på Twitter

Italienske myndigheter har som mål at Vatikanbanken skal gå over til en virksomhet med internasjonale standarder. EU har også presset på at banker som benytter euro som valuta, må kunne vise til orden i maskineriet.

Nylig avgåtte pave Benedikt har lovet at banken skal gå over til internasjonale standarder, og én av de siste tingene han gjorde som pave var å utnevne den tyske advokaten, Ernst von Freyberg, til bankens nye sjef.

EU har uttalt at Vatikanet har gjort betydelig fremskritt i å møte det internasjonale regelverket rundt hvitvasking av penger. 

Stoppet el-betaling

Flere sanksjoner har den siste tiden blitt gjennomført i et forsøk på å tvinge gjennom en overgang til moderne standarder.

Italienske myndigheter stoppet i januar alle elektroniske betalinger i Vatikanet etter at den italienske sentralbanken, Banca d'Italia, påpekte at den lille miniputtstaten ikke hadde klart å innføre nye prosedyrer for å hindre hvitvasking av penger.

Sentralbanken stoppet alle korttransaksjoner fra starten av året. De beordret også Deutsche Bank Italia, som styrer de elektroniske betalingene for verdens minste land, til å skru av sine systemer.

Myteomspunnet

<p><b>SPARKET:</b> Ettore Gotti Tedeschi fikk i fjor sparken som banksjef i Vatikanbanken, mistenkt for å ha hvitvasket penger.<br/></p>

SPARKET: Ettore Gotti Tedeschi fikk i fjor sparken som banksjef i Vatikanbanken, mistenkt for å ha hvitvasket penger.

Vatikanbanken har i en årrekke vært omspunnet av mørke intriger, og er blant annet blitt knyttet til en mystisk død.

Vatikanets motvilje til å offentliggjøre kunder og kontoer til myndighetene, har medført en rekke spekulasjoner om hvilke organisasjoner som er blitt støttet med «katolsk kapital».

I 2011 - den eneste gangen Vatikanet har kommentert noe rundt sin bankvirksomhet - uttalte de at den hadde over 20.000 kunder og rundt 33.000 kontoer. Videre hevdet Vatikanet at banken forvaltet verdier til en verdi av nesten 47 milliarder kroner.

Fikk sparken

I mai i fjor fikk eksempelvis daværende bankdirektør Ettore Gotti Tedeschi sparken fordi han hadde «unnlatt å oppfylle noen av sine viktigste plikter».

LES OGSÅ: Pavens hovmester stilles for retten

I ettertid kom det frem at Tedeschi og en annen banktopp var under etterforskning, mistenkt for å ha hvitvasket penger.

Etterforskningen som startet i kjølvannet av arrestasjonen, foretatt av italienske myndigheter, er den første siden tidlig 1980-tall.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå