Oljetankerne som må skrubbes rene for hånd

Tankskip som besøker oljeterminalen i Venezuela får ikke seile ut i internasjonalt farvann. Årsak: De er for møkkete.


<p><b>TIL VASK:</b> Arbeider på den lille båten på oljetankeren Caspian Galaxys langside vasker skroget for hånd, før skiper får forlate Venezuela på sin ferd mot Danmark.</p>

TIL VASK: Arbeider på den lille båten på oljetankeren Caspian Galaxys langside vasker skroget for hånd, før skiper får forlate Venezuela på sin ferd mot Danmark.

Grunnen er at olje fra de rustne og dårlig vedlikeholdte rørene på Punto Fijo-terminalen har fylt hele havnebassenget.

Skipene som kommer inn for å laste på anlegget, drevet av det statlige oljeselskapet PDSVA, ligger dermed og dupper i et enormt oljeflak når de ligger til kai.

Dermed blir skrogene så tilsmusset med oljesøl, at de detterpå utgjør en forurensingsfare, skriver Reuters.

De fleste internasjonale havner nekter å ta imot tilgrisede skip, grunnet forurensningsfaren det kan medføre i deres lokale havnebassenger. Dermed må tankbåtene som er innom Venezuela skrubbes rene før de kan gå til sin neste destinasjon.

Oljetankeren Caspian Galaxy var nylig på anlegget.

Når den forventes å ankomme Danmark onsdag, er det som et renere skip enn de aller fleste.

Før hun forlot Punto Fijo, hvor skipet ble lastet med råolje, ble skroget nemlig grundig rengjort – for hånd.

Titalls arbeidere med børster og koster gnidde oljesølet av skipets skrog.

Uvanlig vaskemetode

Caspian Galaxy har vært innom Norge ved flere anledninger, senest med leveranse til Mongstad i januar.

Rengjøringsarbeidet tilfalt arbeidere med tynne dykkerdrakter, som skrubbet med håndmakt, skriver Reuters.

Det er høyst uvanligt blant andre oljeeksportterminaler at det lekker så mye olje ut vi havnen som på anlegget i Venezuela, og rengjøringsarbeidet andre steder gjøres stort sett ved at skip tas opp av vannet og vaskes med industrielt utstyr.

Det strevsomme arbeidet med å gjøre oljetankskipene rene nok til at de kan seile i internasjonalt farvann, er en av mange årsaker til stadige forsinkelser blant skipene som leverer Venezuelas hovedeksportvare til kunder over hele verden.

Andre forsinkelser skapes av utsatte reparasjoner fra tjenesteleverandører som PDSVA skylder penger til.

(saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>MATMANGEL:</b> Befolkningen i Venezuela opplever dårligere tilgang på mat og medisiner, på grunn av lave oljepriser som påvirker inntekten til landets hovedeksportkilde. Bildet er fra at bakeri i Caracas i mars.</p>

MATMANGEL: Befolkningen i Venezuela opplever dårligere tilgang på mat og medisiner, på grunn av lave oljepriser som påvirker inntekten til landets hovedeksportkilde. Bildet er fra at bakeri i Caracas i mars.

Forsinkelsene og pengemangel til å betale vedlikehold og samarbeidspartnere er tegn på det som omtales som en nedadgående spiral for PDSVA.

Hverken PDSVA eller det venezuelanske oljedepartementet vil kommentere saken, skriver Reuters.

Påvirker hele økonomien

Manglende og forsinket oljeeksport får store ringvirkninger for Venezuela generelt.

Landet er blant dem som er hardest rammet av oljeprisfallet verden har sett siden sommeren 2014.

Landet har store sosiale problemer, matmangel i butikkene, væpnede vakter i brødkøene – og i desperasjon har de måttet bytte olje mot cubansk dopapir.

Venezuelanerne sliter daglig med økende inflasjon og tilgang på mat og medisiner.

Olje utgjør mer enn 90 prosent av Venezuelas eksportinntekter, og dermed kan problemene i deres statseide oljeselskap PDSVA skape en nasjonal krise.

Ifølge tall fra Reuters sank Venezuelas oljeeksport med åtte prosent i det første kvartalet av 2017, sammenlignet med samme periode i fjor.

Tidligere høye oljepriser gjorde at råolje- og drivstoffeksport finansierte nesten hele landets priskontroll og sosialsubsidier, som også opprettholdt populariteten til forhenværende, nå avdøde, president Hugo Chávez.

Sittende president Nicolás Maduro insisterer på at Venezuelas makter å opprettholde sosialhjelpen i landet, men han anerkjenner samtidig at lave oljepriser har gitt myndighetene mindre penger til finansiering.

 <p><b>BEROLIGER BEFOLKNINGEN:</b> Venezuelas president Nicolás Maduro mener at landet vil klare å opprettholde utbetalingene til sosialhjelp til tross for lave oljepriser og dårlig eksport. Her er Maduro i Valencia i Venezuela under en demonstrasjon i desember 2016.</p>

BEROLIGER BEFOLKNINGEN: Venezuelas president Nicolás Maduro mener at landet vil klare å opprettholde utbetalingene til sosialhjelp til tross for lave oljepriser og dårlig eksport. Her er Maduro i Valencia i Venezuela under en demonstrasjon i desember 2016.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå