Venstre vil at staten skal kvitte seg med Statoil-aksjer

Staten skal redusere sin aksjeandel i Statoil, vedtok Venstres landsmøte søndag. 


<p>LANDSMØTE: Venstres leder Trine Skei Grande på Venstres landsmøte fredag. På bildet er Venstres leder Trine Skei Grande og Guri Melby (t.v.)</p>

LANDSMØTE: Venstres leder Trine Skei Grande på Venstres landsmøte fredag. På bildet er Venstres leder Trine Skei Grande og Guri Melby (t.v.)

Forslaget ble behandlet i sammenheng med en uttalelse om rammevilkårene for oljenæringen.

Det ble også vedtatt at staten skal selge ned SDØE-andeler, særlig i felt med lang levetid og høye kostnader, for å redusere statens økonomiske eksponering.

SDØE er en ordning for forvaltning av norsk statlig engasjement i petroleumssektoren.

Fjerne rammebetingelse

Tidligere søndag vedtok også landsmøtet et forslag om å fjerne leterefusjonsordningen, som er en viktig rammebetingelse for norsk oljenæring.

Ordningen innebærer at staten dekker 78 prosent av leteutgiftene for selskaper for selskapene som ikke er i skatteposisjon.

Samtidig vil Venstre redusere friinntekten og avskrivningssatser, slik at petroleumsskatteregimet ikke gir incentiver til potensielt ulønnsomme investeringer.

– Ethvert landsmøte i et parti har lov til å vedta hva deres primærstandpunkt skal være. Men for denne perioden som ligger nå, er det faktisk Jeløya-plattformen som ligger til grunn, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun gjestet Venstre-landsmøtet søndag.

– Dette er tiltak som ikke ligger i regjeringens politikk, sa hun med henvisning til Venstre-vedtakene.

– Uaktuelt

Ifølge Frps stortingsrepresentant Terje Halleland vil det være fullstendig uaktuelt for hans parti å sitte i en regjering som hadde ført en slik politikk.

– Det Venstre burde stått fram med samtidig som de gjør slike vedtak, var å fortelle det norske folk hvordan de vil erstatte de tapte inntektene, sier han til NTB.

Halleland viser til regjeringserklæringen og understreker at norsk oljenæring ligger lengst fremme i verden når det gjelder klimavennlig produksjon.

– Jeg reagerer på at Venstre samtidig ikke ser at den teknologiutvikling som norsk petroleumsnæring bidrar med, gjør klimabelastningene mindre globalt og dermed bidrar til en bedre verden og et bedre klima.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå