Venter lav rente inn i 2013

Men renten i Norge burde allerede vært høyere, mener Nordea.

BREMS: - I revidert nasjonalbudsjett som kommer i mai og i statsbudsjettet for 2013 som kommer i oktober bør derfor regjeringen sette bremsen noe på, sier Steinar Juel.
BREMS: - I revidert nasjonalbudsjett som kommer i mai og i statsbudsjettet for 2013 som kommer i oktober bør derfor regjeringen sette bremsen noe på, sier Steinar Juel.

Makroøkonomene i Nordea tror de norske rentene vil holde seg lave inn i 2013 for å forhindre at den norske kronen styrker seg kraftig.

Det kommer frem i rapporten «Økonomisk Oversikt» som Nordea legger frem tirsdag.

I rapporten justerer Nordeas økonomer opp anslagene for veksten i Norge, mens de tar ned ned vekstanslagene for eurosonen.

- Det er ikke bare den sterke veksten i oljeinvesteringene som bidrar til god vekst i Norge. Også god vekst i investeringer innen kraftforsyning, boliger og tjenesteytende næringer trekker opp bruttonasjonalproduktet. Sysselsettingsveksten har også overrasket positivt, skriver Nordea.

Videre skriver de at Norge har blitt den nordiske vekstkometen, ikke minst grunnet en sterk trend innenfor innenlandsk etterspørsel.

Imidlertid vil en kraftig økning i arbeidsstyrken forhindre betydelig fall i arbeidsledighet. Inflasjonen vil forbli lav og lønnsveksten vil være moderat, skriver Nordea.

Veksten tilsier høyere rente

Renten opp Nordea tror at den globale veksten vil bedre seg i 2013 og at markedet vil se rentehevinger i andre land. Dermed kan Norges Bank begynne å heve rentene forsiktig.

For økonomene mener at god økonomisk vekst og nesten full sysselsetting tilsier at renten i Norge burde vært høyere.

- Null-rentesituasjonen i verden rundt oss begrenser Norges Banks muligheter til å heve renten uten at kronen skal bli uønsket sterk.

Økonomene i Nordea mener det er risiko for at den lave renten kan gi overraskende sterk vekst i privat forbruk, boliginvesteringer og boligpriser. En høyere vekst enn ventet med tilhørende tilstramning i arbeidsmarkedet kan tvinge Norges Bank til å heve renten tidligere enn antatt selv om det skulle gi en klart sterkere krone.

- I revidert nasjonalbudsjett som kommer i mai og i statsbudsjettet for 2013 som kommer i oktober bør derfor regjeringen sette bremsen noe på, sier Steinar Juel.

Han mener dermed at budsjettpolitikken blir avgjørende for kronekursen fremover.

Frykter forbruksboom

E24 er tilstede på Nordeas presentasjon tirsdag formiddag. Les også denne saken:

- Det er en klar risiko for at forbruket kan bli sterkere enn både vi og Norges Bank tror, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå