Verdens største tapere

Se listen over selskapene som tapte mest penger i fjor.

Størst er ikke alltid best. 17 av verdens 500 største selskaper går med til dels enorme underskudd, skriver CNN Money.

Disse selskapene, med Ford, Vodafone og Delta Air Lines på pallplass, risikerer alle konkurs dersom ikke livremmene strammes kraftig inn fremover.

Se også: Wal Mart størst i USA

Her er listen over verdens ti største tapssluk:

1. Ford Motor

Forbrukerne vil ikke lenger ha bensinslukende klimamonstre, og verdens 12. største selskap har nå sett resultatet.

Den amerikanske bilprodusenten tapte hele 75 milliarder kroner i fjor, og utsiktene fremover er heller ikke spesielt lyse. Både Toyota og DaimlerChrysler selger nå flere biler på det avgjørende hjemmemarkedet.

Les også: Ford har satt prislapp på Volvo

2. Vodafone

Mobiloperatøren stanget hodet med et underskudd på over 60 milliarder kroner i fjor. Vodafone blør særlig kraftig i Tyskland og Italia.

Resultatet er likefullt en kraftig bedring fra 2005, da Vodafone gikk med vanvittige 250 milliarder kroner i tap .

3. Delta Air Lines

Høye oljepriser og lave passasjertall fortsatte å plage Delta i 2006.

Flyselskapet nærmet seg en krasjlanding i fjor, med himmelfalne 37 milliarder i underskudd.

Delta har klart seg bedre første kvartal i år, med et underskudd på "beskjedne" 780 millioner kroner.

4. Delphi

General Motors tidligere datterselskap gikk på en 33-milliardersmell i fjor. Den amerikanske bildel-produsenten har slitt med konkursspøkelset i flere år, men har nå flere beilere .

5. General Motors

Verdens 5. største selskap tapte 12 milliarder kroner i fjor, men det var faktisk en markant forbedring fra 2005, da de røde tallene nådde 62 milliarder kroner.

Toyota forventes å passere GM som verdens største bilprodusent i år.

6. Coca Cola

Stigende sirupspriser og hard konkurranse fra vannprodusenter gis mye av skylden for at merkevaren passerte nyttår med et 6-milliarders underskudd i bagasjen.

Les også: Cola bruker 25 mrd. på å ta igjen Pepsi

7. TUI

Det tyske reiseselskapet tapte like mye som Coca-Cola i fjor, men underskuddet skyldtes restruktureringskostnader. TUI er Europas nummer en på turisme, og foretar for tiden aggressive oppkjøp.

8. Lear

USAs ledende bilinteriørprodusent sved av over fire milliarder mer enn de tjente i fjor. Lear forsøker nå å tilpasse seg et endret landskap, og satser mer på interiør til det voksende markedet for klimavennlige biler.

Les også: Slakter'n inn i bildelindustrien

9. CPC

Den statseide importøren av olje og gass er Taiwans største selskap. Økende råvarepriser sendte kostnadene i taket i fjor, og ga CPC en buklanding på 4,5 milliarder.

10. Sanyo Electric

Tøff konkurranse fra Kina og Sør-Korea ga den japanske elektronikkprodusenten et blodrødt år i fjor. Underskuddet kom opp i over 2 milliarder kroner. Sanyo sparket i 2006 over 14.000 arbeidere, og håper livremma blir videre i år.

Les flere nyheter på E24

På forsiden nå