Verdensbanken skal slutte å finansiere olje- og gassprosjekter fra 2019

Verdensbanken opplyser at den skal slutte å finansiere olje- og gassprosjekter etter 2019.


<p><b>UT AV OLJE:</b> Verdensbanken vil etter 2019 ikke finansiere oppstrømsprosjekter innen olje og gass.</p>

UT AV OLJE: Verdensbanken vil etter 2019 ikke finansiere oppstrømsprosjekter innen olje og gass.

Kursendringen ble presentert på klimatoppmøtet som Frankrikes president Emmanuel Macron arrangerer i Paris tirsdag.

Organisasjonen har sendt ut en pressemelding der de bekrefter at det blir full stopp fra 2019. Formålet er å bidra til at land når sine mål om kutt i utslippene av klimagasser.

Unntak fra olje- og gass-stansen kan bli gjort for gassprosjekter i svært fattige land hvis disse er i tråd med landenes klimamål.

Banken opplyser også at den er i rute for å nå sitt eget mål om at 28 prosent av utlånene innen 2020 skal gå til prosjekter som regnes som klimatiltak.

Verdensbankens oppgave er å gi lån og annen støtte som bidrar til økonomisk utvikling i utviklingsland.

I fjor opplyste banken at den hadde investert over 3 milliarder dollar i det som på engelsk kalles «extractive industries» – som både omfatter utvinning av fossile energikilder og gruvedrift. Dette var tre ganger så mye som året før.

I Norge har Norges Bank foreslått å selge oljefondets investeringer i olje og gass. Begrunnelsen er imidlertid ikke å redde klimaet, men å gjøre Norge mindre avhengig av utviklingen i olje- og gassnæringen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå