Verdensbanken spår økt vekst

Verdensøkonomien vil vokse med 3,1 prosent i år, tror Verdensbanken, som oppjusterer sin prognose fra juni i fjor med 0,3 prosentpoeng. 


<p><b>OPPTUR:</b> – Oppgangen er vidtrekkende, med økt vekst i mer enn halvparten av verdensøkonomiene, heter det i rapporten.</p>

OPPTUR: – Oppgangen er vidtrekkende, med økt vekst i mer enn halvparten av verdensøkonomiene, heter det i rapporten.

Dersom Verdensbanken får rett, vil veksten bli den største på sju år. Prognosen for 2019 lyder på 3,0 prosent, mens den for 2020 er på 2,9 prosent.

I rapporten som ble offentliggjort tirsdag, nevnes sterkere investeringer, samt økt produksjon og handel som hovedgrunnene til at den globale økonomien har styrket seg igjen etter lengre tid med lunken vekst.

– Oppgangen er vidtrekkende, med økt vekst i mer enn halvparten av verdensøkonomiene, heter det i rapporten.

Trump-gevinst

USAs økonomi, som er verdens største, kommer til å vokse med 2,5 prosent i år. I 2019 vil veksten avta til 2,2 prosent, mens den blir på 2,0 prosent i 2020, spår Verdensbanken.

Veksten reflekterer en forventning om økt gevinst som følge av president Donald Trumps nye skattereform. Men veksten er likevel noe lavere enn Trump-administrasjonen selv forventet. USAs regjering mener veksten blir minst 3 prosent.

Kina vokser videre

Verdens nest største økonomi, Kina, vil vokse med 6,4 prosent i år, mens eurosonen samlet sett vil oppleve 2,1 prosent vekst og Japan 1,3 prosent vekst, tror Verdensbanken.

Bankens president Jim Yong Kim advarer imidlertid mot å lene seg på dette resultatet. Han oppfordrer alle land til å investere i områder som utdanning og infrastruktur for å kunne løfte den saktevoksende arbeidsproduktiviteten. Slik mener han økt vekst i framtiden kan sikres.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå