- Vi har ikke avgjort General Motors skjebne

Sier Det hvite hus.

Det er harde forhandlinger i USA over bilprodusenten General Motors skjebne.

President Barack Obama og Det hvite hus holder kortene tett til sitt bryst.

- Fristen nærmer seg men vi har ikke passert den enda, sa talsmann Robert Gibbs i Det hvite hus onsdag kveld norsk tid.

Han utelukker ikke konkurs.

- Det kan gå som med Chrysler, hvor man avtaler med aksjonærene noe som utvikler seg til å i realiteten bli en konkurs, sa Gibbs noe vagt til reportere i Det hvite hus.

Les mer: - Obama sender Chrysler til Fiat

Samtidig jobber tyske myndigheter for å redde GMs datterselskap Opel. Tysklands forbundskansler Angela Merkel frykter at GMs konkurs kan ødelegge mange arbeidsplasser i Tyskland.

Les også: Eks-kona til Koss vil ta over Opel

130 milliarder i statlig nødlån

GM har allerede mottatt nesten 20 milliarder dollar (rundt 130 milliarder kroner) i statlige lån av Obama-administrasjonen, og har fått frist til mandag med å legge fram en restruktureringsplan. Planen innebærer blant annet redusering av gjeld, kutt i lønnsutgifter, og nedleggelse av flere fabrikker.

Klarer ikke GM å gjennomføre planen, må selskapet søke konkursbeskyttelse. I så fall står selskapet overfor en svært omfattende omstillingsprosess.

Hva nå?

Gjeldssanering er et viktig ledd i planen, men onsdag kunngjorde GM at selskapet ikke hadde nådd fram med tilbudet til kreditorene om å bytte 10 prosent av aksjene mot obligasjoner til en verdi av 27 milliarder dollar (om lag 172,5 milliarder kroner). Det amerikanske bilkonsernet – ett av verdens største – kan dermed gå konkurs.

Konsernledelsen satt hele onsdag i møter for å finne ut hva de skal gjøre nå. Byttehandelen var sett på som GMs siste mulighet til gjeldssanering, og dermed overlevelse.

Men spesialkomiteen for krisen i USAs bilindustri, som rapporterer direkte til president Barack Obama, skal imidlertid være villig til å diskutere alternative løsninger.

Til forsiden

På forsiden nå