Stortingsrepresentanter: – Dette må Telenor ha kjent til

Hans Fredrik Grøvan (KrF) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget mener det ville vært underlig om ikke Telenor hadde kjennskap til hvordan korrupsjonen i Vimpelcom foregikk.


<p>NY HØRING: Krfs Hans Fredrik Grøvan vil be riksadvokaten om Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite kan ta opp igjen Vimpelcom-saken igjen. Om noen få måneder vil de holde en ny høring.</p>

NY HØRING: Krfs Hans Fredrik Grøvan vil be riksadvokaten om Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite kan ta opp igjen Vimpelcom-saken igjen. Om noen få måneder vil de holde en ny høring.

Grøvlan mener nyheten om forliket er et klart uttrykk for at Vimpelcom har begått korrupsjon og at de har skaffet seg lisenser på urettvis måte.

– Det første spørsmålet en da må stille seg er hva Telenor og Telenors styrerepresentanter visste om denne saken. Det er hovedspørsmålet for oss i komiteen, og slik det kan se ut basert på kjennskapen vi har i dag, ville det være underlig om ikke også Telenors styrerepresentanter i Vimpelcom hadde kjennskap til hvordan dette har foregått. Dette må Telenors styrerepresentanter ha kjent til, sier Grøvan til E24.

BAKGRUNN: Her er Vimpelcom-saken på 1-2-3 ...

Vimpelcom-saken har vært oppe til høring i komiteen, men etter at det ble klart at de ikke hadde fått all informasjonen de etterspurte, ble det besluttet å ta en ny runde. Komiteens andre høring, som etter planen skulle finne sted 16. desember 2015, ble utsatt fordi de ikke ville komme i konflikt med politiets arbeid.

Mener næringsministre kan ha blitt informert

Han mener også det er viktig å bringe på det rene hvordan næringsminister Monica Mæland og tidligere næringsministre har blitt informert av Telenor om.

– Dette er noe vi må forfølge i høringen vil skal ha om noen få måneder. Da blir dette et alvorlig spørsmål å få svar på. Det er klart at det å sitte så nært som Telenors styrerepresentanter har gjort, og samtidig ha dialog med norske næringsministre underveis, gjør at vi må komme til bunns i hva som er sagt og gjort her, sier Grøvlan. 

Også stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) setter mener det blir viktig å få innsikt i hvordan Telenor har operert.

– At Vimpelcom har innrømmet korrupsjon og betalt 6,8 milliarder kroner i forlik viser hvor viktig det er å få på det rene hvordan Telenor har opptrådt som medeier i selskapet, hvor mye de har visst, burde visst, og har tilegnet seg. Man må også få på det rene om man hadde hatt mulighet til å stoppe korrupsjonen, og hvordan man eventuelt har brukt den muligheten, sier Christensen til E24. 

Vil be riksadvokaten revurdere

Komiteen har nå stoppet opp arbeidet fordi de har blitt bedt om å ta hensyn til etterforskningen.

– Vi har respekt for etterforskningen, men nå er det naturlig for oss å ta kontakt med riksadvokaten igjen for å spørre om når det vil være naturlig å ta opp igjen saken. Vi ønsker ikke å gjøre det vanskelig for etterforskningsmyndighetene å gjøre jobben sin, men samtidig er det som har skjedd svært alvorlig, og vi må komme til bunns i det så fort som mulig, sier Grøvan.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå