Vurderer kutt i Verdensbank-støtte

Regjeringen vurderer å stoppe støtten til Verdensbanken som en reaksjon på urettferdig behandling av u-landene.

I ettermiddag reiser UD-statssekretær Anne Margareth Fagertun Stenhammer (SV) til årsmøtet i Verdensbanken i Singapore.

Med seg i bagasjen har hun en brannfakkel som allerede er antent i London: I dag besluttet den britiske bistandsministeren Hilary Benn å holde tilbake 600 millioner kroner i støtte til Verdensbanken, fordi han mener det stilles urimelige krav til u-land som skal få lån.

Nå vurderer Norge samme sanksjonsform for å få banken til å endre kurs.

- Vi jobber sammen med England, Canada, Tyskland og Nederland i denne saken. Vi holder på med en studie hvor vi ser på hvilke krav Verdensbanken stiller og om mottakerlandene blir utsatt for press, sier Stenhammer til Næringsliv24.

I statsbudsjettet for 2006 ble det bevilget 730 millioner kroner til Verdensbanken.

Privatisering og åpne grenser

Den britiske regjeringen reagerer særlig på at Verdensbanken stiller krav om at landene som får lån må privatisere offentlig eide virksomheter og åpne grensene for handel.

Det norske utenriksdepartementet vil i løpet av november holde en konferanse for å se på dokumentasjonen som kommer ut av den pågående studien.

- Om det viser seg at det er noe kritikkverdig, så er det å holde tilbake penger noe som kan være et virkemiddel, sier hun.

Flere nyheter på Næringsliv24

"Fornuftig"

Attac-leder Marte Nilsen oppfordrer regjeringen og utviklingsminister Erik Solheim til å gjøre det samme som britene. Hun er glad for at britene nå holder penger tilbake.

- Jeg håper den britiske regjeringen bruker pengene på noe annet fornuftig, ikke seg selv, men at de kanskje kanaliserer pengene til UNDP og FN i stedet, sier hun til Næringsliv24.

Tar ikke til seg kritikk

Nilsen mener Verdensbanken har vondt for å ta til seg kritikken fra omverdenen.

- Verdensbanken opptrer ofte diktatorisk og gir penger til prosjekter de selv vil ha. De må begynne å ta til seg den sterke kritikken som er ført mot dem i mange, mange år, sier hun.

På forsiden nå