Xi tror Kina klarer seg med lavere vekst

Kina klarer seg greit med 6,5 prosents økonomisk vekst, ifølge president Xi Jinping. Landets offisielle mål er 7 prosent.


<p><b>PRESIDENT</b>: Kinas mektige mann, Xi Jinping.</p>

PRESIDENT: Kinas mektige mann, Xi Jinping.

I en tale tirsdag sa Xi at veksten bør være minst 6,5 prosent de neste fem årene, ifølge nyhetsbyrået Xinhua. Dette må til for å nå kommunistpartiets mål om en dobling av BNP per innbygger fra nivået i 2010.

– De neste fem årene bør ikke Kinas utvikling bare være fokusert på veksttakten, men også på vekstvolumet, og, noe som er viktigere – vekstens kvalitet, sa Xi.

Regjeringen i Kina har økonomisk vekst på rundt 7 prosent som et offisielt mål. Ifølge nyhetsbyrået AFP er Xis tale det tydeligste signalet så langt om at vekstmålet vil bli senket.

Talen ble holdt idet kommunistpartiet offentliggjorde retningslinjer basert på sin nye femårsplan.

– Mer opptatt av sysselsetting

Kina har slitt med betydelige økonomiske problemer det siste halvåret, og veksten i tredje kvartal var på 6,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge myndighetene. Mange økonomer utenfor Kina mistenker at dette tallet ikke er korrekt og at den reelle BNP-veksten er lavere.

Uansett kan det bli svært vanskelig å opprettholde nivået på 7 prosent i årene framover. Den kinesiske økonomien preges nå av svake industritall, og myndighetene har som erklært mål at økonomien i større grad skal baseres på forbruk – og mindre på eksportrettet industri.

– Veksthastigheten er naturligvis ikke det eneste vi bryr oss om. Vi er faktisk mer opptatt av indikatorer som sysselsetting, inntekt og priser, sier Xu Shaoshi, formann i landets Nasjonale utviklings- og reformkommisjon.

– Ikke lenger bærekraftig

Bærekraftig vekst som ikke ødelegger miljøet, er også høyt prioritert, ifølge statsminister Li Keqiang.

– I mange år brukte vi for mye energi og ressurser for å oppnå vår utvikling. Denne modellen er ikke lenger bærekraftig, sa Li under et møte med Frankrikes president François Hollande i Beijing tirsdag.

Mer miljøvennlig vekst vil heretter være «obligatorisk» for å restrukturere Kina økonomi, ifølge statsministeren. Han omtalte endringen som Kinas «forpliktelse og bidrag til menneskeheten».

Målsettingen om en dobling av BNP per innbygger fra 2010 til 2020 er ledd i et av kommunistpartiets mer overordnede mål: At Kina skal være et forholdsvis velstående land når partiet feirer sin hundreårsdag i 2021.

Den nye femårsplanen er den 13. siden Folkerepublikken Kina ble grunnlagt i 1949. I forrige uke ble det kjent at Kina opphever sin berømte ettbarnspolitikk, som et resultat av den nye planen. Heretter skal alle kinesiske par få lov til å ha to barn.

Høy gjeld

Kinas mål om økonomisk vekst er allerede blitt senket fra 7,5 prosent i fjor til 7 prosent i år.

– Målet om 6,5 prosents vekst er oppnåelig, siden inntekten per innbygger fortsatt er lav, mener sjeføkonom Liu Ligang i banken ANZ.

Han peker likevel på strukturelle problemer som kan dempe den økonomiske aktiviteten. Ett problem er at både selskaper og lokale myndigheter har tatt opp store mengder gjeld.

Så langt har ikke regjeringen presentert noe nytt offisielt vekstmål for 2016. Tidligere var det vanlig med tosifret økonomisk vekst i landet hvor flere hundre millioner mennesker er løftet ut av fattigdom siden slutten av 1970-tallet.

På et møte om femårsplanen i forrige uke besluttet ledelsen i kommunistpartiet en målsetting om at landets valuta yuan bør kunne handles fritt innen 2020. Dette har lenge vært et krav fra myndighetene i USA.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå