Cappelen Damm gir ut bok med Muhammed-karikaturer

Cappelen Damm har kjøpt rettighetene til den omstridte boken «Tavshedens Tyranni» av den danske journalisten Flemming Rose. I boken blir omstridte tegninger av profeten Muhammed publisert.

Flemming Rose er tidligere redaktør i Jyllands-Posten. Torsdag, på dagen fem år etter at avisen trykket de omstridte karikaturtegningene av profeten. Muhammed første gang, ble boken hans gitt ut i hjemlandet. Nå har Cappelen Damm kjøpt de norske rettighetene til boka.

– Vi har vurdert denne boka som kvalitativt god og mener den vil tilføre noe helt spesielt innenfor sitt felt, slik vi vurderer alle andre bøker. Flemming Roses bok er en essaysamling om ytringsfriheten som bidrar til debatten på en svært god måte, sier forlagssjef for sakprosa i Cappelen Damm, Ida Berntsen, til NTB.

Avviker ikke prinsippet

Ida Berntsen sier forlaget overhodet ikke frykter at bokutgivelsen vil føre til voldsomme reaksjoner blant muslimer her hjemme.

– Vi utgir en rekke bøker av forfattere som lever konstant under dødstrusler for det de gjør og mener. Vi har ikke funnet grunn til å avvike fra dette prinsippet i dette tilfellet, sier Ida Berntsen.

Det er ingen liten jobb å få oversatt Roses omstridte bok, og mest sannsynlig blir den utgitt i Norge først på nyåret.

Cappelen Damm omtaler boka som en 500-siders essaysamling om ytringsfriheten og dens grenser, en analyse av globaliseringen og dens konsekvenser og et forsøk på å finne ut av hvordan vi kan leve sammen i en verden med umiddelbar kommunikasjon og folkevandring på tvers av kulturene.

– Komplett bilde

Forlaget beskriver "Tavshedens tyranni" som en reflektert meningsytring fra en av de mest sentrale aktørene i karikaturstriden.

– Å få innsikt i denne konflikten er helt avgjørende for å forstå de siste års debatt i Europa. Og uten Flemming Roses stemme er denne diskusjonen ikke fullstendig, sier Ida Berntsen, som har lest og er imponert over den 500 sider lange boka.

– Jeg synes dette er en meget interessant bok fra en av de mest sentrale aktørene som har preget den skandinaviske debatten de siste fem årene. Hans stemme og refleksjon bidrar til å skape et komplett bilde av karikaturstriden, sier Berntsen og presiserer:

– Vi trenger alle stemmene, og utgir også bøker av personer som er sterkt kritiske til Flemming Rose. Sammen danner de et komplett bilde av debatten.

Krise i 2006

Jyllands-Postens publisering av de tolv Muhammed-tegningene utløste i januar-februar 2006 den største utenrikspolitiske krisen for Danmark siden andre verdenskrig. Danmarks utenriksminister Lene Espersen mener at publiseringen av Roses bok på nytt kan få grupper i arabiske land til å forsøke å stelle i stand bråk.

Espersen hadde onsdag et møte med 17 muslimske ambassadører fra Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC) for å forhindre at utgivelsen av en ny bok fører til oppblussing av protestene. OIC var raskt ute med å fordømme boka.

Flere E24-saker

På forsiden nå