Høiness krever 275.000 for påstått sexsjikane

Striden mellom Mona Høiness og Hegnar Media får et nytt kapittel i Oslo tingrett denne uken.

MØTES I RETTEN: Kapital-eier Trygve Hegnar og advokat Mona Høiness skal gjøre opp i retten.
MØTES I RETTEN: Kapital-eier Trygve Hegnar og advokat Mona Høiness skal gjøre opp i retten.

- Seksuelt sjikanerende, forhånende og krenkende av både ære og omdømme.

Slik oppsummerer Mona Høiness' advokat Halvard Helle innleggene som i november i fjor ble lagt ut på HegnarOnlines debattforum, overfor E24.

Denne uken skal Oslo tingrett ta stilling til om Hegnar Media AS er rettslig ansvarlig for det som skrives i finansnettstedets debattforum.

Det er de ikke, ifølge Hegnar Medias advokat, Kyrre Eggen.

- Vi synes dette søksmålet er tøysete, sa Eggen i retten i dag.

- Opplagt overtramp

Bakgrunnen for saken er en rekke debattinnlegg som dukket opp i HegnarOnlines debattforum etter at Kapital, som også eies av Trygve Hegnar, skrev flere artikler om at Høiness kom til å arve flere titalls millioner av en eldre kvinne hun hadde hatt som klient.

Les mer: Kjendisadvokat arver millioner av dement 91-åring

Høiness klaget saken inn for Pressens faglige utvalg, som tidligere i år mente HegnarOnline hadde brutt god presseskikk da de tillot at de aktuelle innleggene ble liggende ute i flere dager før de ble fjernet.

- Dette må være en av de mest opplagte overtrampsakene vi har sett innenfor dette området, sa John Olav Egeland da PFU behandlet klagen.

- Spørmål om ytringsfrihet

Sentralt i bevisføringen i Oslo tingrett blir spørsmålet om hvor lang tid det gikk fra redaktørene i nettstedet ble varslet, til de fjernet innleggene.

Men advokat Eggen mener heller ikke redaktøren kan lastes.

- Det er feilslått å snakke om et redaktøransvar i denne sammenhengen, slo Eggen fast i sin innledning.

Etter Hegnar Medias syn, handler saken om ytringsfriheten. Hvis de som legger til rette for en diskusjonsfasilitet får ansvaret for innholdet, pålegger man dem å bedrive sensur, hevdet Eggen.

- I ytterste konsekvens vil dette føre til at Telenor, som eier linjene, er ansvarlig for det som skrives i det brukergenererte innholdet, ga advokaten som eksempel.

- Ikke redaktør

Trygve Hegnar er styreleder i Hegnar Media, som eier både HegnarOnline, Kapital og Finansavisen. Han var svært ordknapp før saken startet mandag.

- Jeg kan ikke begynne å prosedere denne saken utenfor retten. Jeg er styreleder og ikke redaktør, svarte han da E24 spurte om hvordan Hegnar Media imøtekommer anklagene om at de er ansvarlige for debattinnleggene.

Prinsipiell sak

Høiness krever til sammen 275.000 kroner i erstatning og oppreisning, samt dekning av saksomkostninger, fra Hegnar Media og HegnarOnlinesansvarlige redaktør Stein Ove Haugen.

Ifølge advokat Helle er saken av stor prinsipiell betydning, ettersom det ikke foreligger noen rettsavgjørelser som fastslår hvor langt redaktøransvaret strekker seg i nettdebatter.

- En rettslig avgjørelse i dette spørsmålet vil ha stor betydning for praksisen på dette området i dag, sier han til E24.

På forsiden nå