Kina truer med å stenge Google ute

Kina truer med å stenge ned Google i slutten av denne måneden etter at selskapet har omdirigert brukere i fastlands-Kina til selskapets Hongkong-baserte side.
<b> KINA TRUER GOOGLE: </b> I Kina risikerer Google å gå i svart.
KINA TRUER GOOGLE: I Kina risikerer Google å gå i svart.

Etter at Google fant ut at de kunne omdirigere kinesiske brukere av søkemotoren gjennom Hongkong for å unngå å bli sensurert, fant kinesiske myndigheter ut av smutthullet som selskapet brukte.

Nå setter de ned foten.

Google kan gå i svart

"Det er klart fra samtaler med den kinesiske regjeringen at de finner omdirigeringen uakseptabel- og hvis vi fortsetter å gjøre dette vil vår "Internet Content Provider"- lisens ikke bli fornyet, skriver juridisk-sjef i Google i et blogginnlegg", ifølge Financial Times.

"Uten ICP-lisensen vil Google i realiteten gå i svart", fortsetter han i innlegget.

En av verdens største internettmarked

Skulle Kina nekte Google å fornye lisensen kan det bety at selskapet mister adgangen til en av de raskest voksende internettmarkedene i verden.

Det finnes mer enn 400 millioner mennesker som har internettilgang i Kina.

Gyldig lisens til 2012

Selskapets lisens er egentlig gyldig til 2012 , men Beijing krever fortsatt at Google leverer inn en søknad om fornyelse hvert år. Google må levere søknaden innen onsdag denne uken, men det er usikkert om myndighetene i Kina vil svare.

I mars i år startet Google å automatisk omdirigere besøkende fra den kinesiske fastlandssiden, Google.cn, til selskapets Hongkong-side og på den måten å unngå at kinesiske søkeresultat ble sensurert, skriver Financial Times.

Smutthull

Den siste meldingen fra Google indikerer at løsningen selskapet fant ut av i mars, med omdirigeringen, ikke var et kompromiss med kinesiske myndigheter, men snarere et smutthull i det strenge kinesiske sensurregime.

Etter at myndighetene fant ut av selskapets finurlige måte å omgå sensuren på og nå truer med stenging av siden, har Google nå lansert et siste kompromiss.

Isteden for å automatisk dirigere brukere i Kina til Hongkong siden, lanserer de en "landing page" på Google.cn. Trykker brukeren hvor som helst på siden, vil de bli sendt til Hongkong-siden.

"Denne tilnærmelsen sikrer at vi fastholder våre prinsipper når det gjelder sensur av våre søkeresultater, og tilbyr samtidig at brukere får tilgang til alle våre tjenester på én side", skriver Drummond.

Han håper lisensen vil bli fornyet på bakgrunn av dette, men understreker at det ikke er blitt diskutert med myndighetene i landet.

Les også:

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå