Legger ned Okej

Nå er det slutt for et av 1980- og 90-tallets største ungdomsmagasiner.
PREGET FORSIDEN: Morten Harket fra a-ha er en av artistene som ofte var å se på forsiden av ungdomsbladet Okej.
PREGET FORSIDEN: Morten Harket fra a-ha er en av artistene som ofte var å se på forsiden av ungdomsbladet Okej.

Magasinet "Okej" ble besluttet nedlagt fredag, melder svenske Resumé.

Dermed er det slutt for det over 30 år gamle ungdomsmagasinet som så dagens lys for første gang i 1980.

Det svenske bladet var i begynnelsen rettet mot svenske jenter. Men med rockeartister på forsiden fanget etter hvert magasinet også gutters oppmerksomhet.

Samantha Fox, Europe, Alphaville, Kiss og Twisted Sister var noen av artistene som ofte prydet forsidene.

I Norge har også magasinet nytt stor popularitet i ungdomssegmentet.

Tapetserte med Samantha

Underholdningsjournalist i TV 2, Vegard B. Normann, er en av mange nordmenn som kjøpte det svenske bladet.

- Dette var konkurrenten til norske Topp. Jeg kjøpte det nesten bare på grunn av plakatene. Rommet mitt var tapetsert med forskjellige artister. Mest plass fikk Madonna og Samantha Fox, innrømmer Normann overfor E24.

- Jeg kjøpte bladet fra midten av 80-tallet til frem til 1990 - og stort sett for å kompensere med de plakatene Topp ikke hadde.

Normann har blant annet jobbet som reporter i "God kveld Norge" og "Absolutt underholdning". I 2003 ga han ut boken "Absolutt 80-tallet".

Spice Girls ga opptur

Det var på 80-tallet flest blader ble solgt. Nummer 15 fra 1984 med Louis Herrey fra gruppen Herreys på forsiden som solgte mest. Utgaven med bildene av det svenske Grand Prix-bidraget samme år ble solgt i 156.000 eksemplarer. Hvor mange av disse som gikk over disk i Norge er ikke kjent.

På 90-tallet ble artistene byttet ut med amerikanske TV-serier som Melroce Place og Beverly Hills. Og de siste årene har de norske salgstallene vært alt annet enn "okej".

- Vi har hatt magasinet siden 1997. Og for oss hadde det sin storhetstid samme år og året etter. Jeg tror det var mye på grunn av Spice Girls, sier innkjøpssjef i Interpress, Astrid Stenslid, til E24.

Hun er ikke kjent med hvem som distribuerte det svenske magasinet i Norge før 1997.

- Det er vel kanskje ikke så rart at det ble nedlagt. I det siste er det kun noen få kunder som har kjøpt det, fortsetter Stenslid.

Vil overleve

Normann i TV 2 mener også nedleggelsen kan forklares med nye medievaner blant de unge.

- Jeg tror de unge finner det samme på nettet i dag som vi kjøpte i magasin. Men de har ikke sluttet å ha plakater på jente- og gutterommene, bemerker han.

- Vil du savne Okej?

- Jeg kommer ikke til å savne bladet. Det er vel æra som er over - et tegn i tiden. Men jeg tror norske Topp vil overleve. De har funnet en formel som de har lykkes med i det norske markedet.

I oktober ble det utgitt en bok om historien til bladet Okej.

Les også:

Les flere nyheter på E24

På forsiden nå