Mandagmorgen konkurs

Tidsskriftet Mandagmorgen lykkes ikke med å hente inn ny kapital.

Styret i Mandagmorgen Norge har mandag vedtatt å begjære oppbud for selskapet. Dermed er det kroken på døren for det syv år gamle tidsskriftet.

Som E24 kunne melde sist torsdag, har Mandagmorgen de siste ukene arbeidet med flere muligheter for å kunne drive videre. Dette arbeidet har imidlertid ikke ført frem, og styret hadde nå intet annet valg enn å gå til skifteretten.

- Det er dessverre slik at vi ikke klarte å hente inn nok penger, dette er en trist dag for oss og spesielt for våre ansatte, bekrefter styreleder Stein Wessel-Aas til E24.

Strandet

Da E24 snakket med Mandagmorgens daglige leder Thomas Smedsrud før helgen kunne han opplyse at tidsskriftet var avhengig av friske midler for å kunne drive videre. Torsdag var det lokalisert 500.000 kroner på betingelse av at de nødvendige 2,5 millioner kronene kunne bli hentet inn.

Smedsrud var da optimistisk, og viste til at aksjonærene hadde stor tro på selskapet, som viste positiv utvikling med en ny webplattform, populære frokostseminarer og et stigende antall siteringer i media.

Fredag strandet likevel sentrale deler av prosessene som var igangsatt for å hente inn nye midler, forteller styreleder Wessel-Aas.

- Vi fikk inn rundt 25 prosent av det som var nødvendig for å kunne drive videre, men der stoppet det. Vi har hatt trofaste aksjonærer som har lagt penger på bordet både to og tre ganger. Nå ønsket de altså ikke å bli med videre, og mente nye krefter måtte trå til. Media er jo ikke akkurat et veldig populært investeringsobjekt for tiden, påpeker styrelederen.

Etablert i 2003

Mandagmorgen ble etablert i 2003, etter modell av det danske magasinet med samme navn. Initiativtager i Norge - og medeier - var Terje Osmundsen, som er kjent fra både politikk og Næringsliv, i første rekke som statsekretær for statsminister Kåre Willoch og som direktør i Kværner.

Magsinet har slitt med å få nok abonnenter, og har på det meste hatt rundt 2000 personer på abonnementslisten. Først i 2007 kunne Mandagmorgen notere seg for sitt første overskudd, på beskjedne 11.000 kroner. I 2008 viste regnskapene atter underskudd.

- I slutten av 2008 og i første halvdel av 2009 var inntektene helt katastrofale, sa Smedsrud til E24 torsdag.

Inntektsfallet fikk tidsskriftet til å kutte kraftig i kostnadene, blant annet ved å gjennomføre en rekke oppsigelser sommeren 2009. Deretter har prosjektinntektene tatt seg opp, men de har ennå ikke nådd nivåene fra før krisen.

- Et savn

Wessel-Aas mener det er et paradoks at Mandagmorgen nå må stenge driften midt i en oppgangsperiode.

- Vi har hatt fulle seminarer og positiv utvikling, og nettopp derfor er det paradoksalt at det er nå vi må legge ned. Det er trist, fordi vi har vært et viktig nisjeprodukt som forhåpentligvis vil bli savnet av lesere som har brukt våre temanumre aktivt.

15 ansatte blir berørt av konkursen, og mister jobben. Styrelederen understreker at de ansatte har vært flinke til å stå på til det siste, til tross for at tidsskriftet har slitt lenge.

- Dessverre går dette utover våre ansatte. De har vært utrolig flinke til å følge opp, og virkelig levert et produkt utenom det vanlige. Jeg håper de har gjort det så bra at de finner nye jobber.

Les flere nyheter hos E24.

På forsiden nå