Gresk «NRK» legges ned for å spare penger

Sparetiltakene i Hellas rammer nå grekernes svar på NRK. Statlig TV og radio legges brakk fra i morgen av, for å spare penger.

<p><b>PROTESTERER:</b> En folkemengde samlet seg i dag foran hovedkvarteret til den greske rikskringkasteren ERT i Aten, etter at det ble kjent at regjeringen med umiddelbar virkning legger ned stats-TV-kanalen, for så å bygge opp en slanket utgave senere.</p>

PROTESTERER: En folkemengde samlet seg i dag foran hovedkvarteret til den greske rikskringkasteren ERT i Aten, etter at det ble kjent at regjeringen med umiddelbar virkning legger ned stats-TV-kanalen, for så å bygge opp en slanket utgave senere.

Det er nyhetsbyrået AP som melder at den statlige rikskringkasteren ERT legges ned på ubestemt tid.

Sjokknyheten ble annonsert av regjeringens talsmann Simos Kedikoglou tirsdag.

Han skal ifølge AP ha beskrevet statskanalen som en «havn av sløseri», og at all TV- og radiovirksomhet stenges ned fra onsdag av.

- I en tid der det greske folk gjør sine ofre, er det ikke rom for utsettelser, nøling eller toleranse for hellige kuer, uttalte han ifølge NTB.

2.500 må gå

Dette betyr at 2.500 ansatte i grekernes svar på NRK er sagt opp med umiddelbar virkning.

De vil nå tilbys sluttpakker, mens man stabler på beina en mindre organisasjon.

Ifølge Kedikoglou er det er usikkert når den er på plass, men man håper så snart som mulig.

Kedikoglou opplyser også at det er usikkert hvor mange av de ansatte som nå må gå, som får komme tilbake til den nye og slankede utgaven av ERT.

<p><b>KUTTPLANER:</b> Hellas' finansminister Yannis Stournaras (foran) og talsmann Simos Kedikoglou planlegger å legge ned gresk statlig TV med umiddelbar virkning, for å spare penger. Her kommer de to ut av regjeringskontorene etter et møte i 2012.</p>

KUTTPLANER: Hellas' finansminister Yannis Stournaras (foran) og talsmann Simos Kedikoglou planlegger å legge ned gresk statlig TV med umiddelbar virkning, for å spare penger. Her kommer de to ut av regjeringskontorene etter et møte i 2012.

Kedikoglou, som er tidligere journalist i nettopp ERT, uttalte videre at stasjonen mangler transparens og er et forferdelig sløseri.

- Men det ender i dag, sa han.

- ERT koster tre til syv ganger så mye som øvrige TV-stasjoner å drifte, og har fire til seks ganger så mye personell. Alt dette for et lite publikum, omtrent halvparten av seerne til en gjennomsnittlig privatdrevet stasjon.

Skal kutte 15.000 stillinger

Det oppsiktsvekkende sparetiltaket går inn i planene om å kutte 15.000 statlige arbeidsplasser innen 2015.

Dette er planer den resesjonsrammede greske regjeringen har sagt ja til å gjennomføre, som en betingelse for å få økonomisk hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF.

Disse to har siden mai 2010 stilt opp med lån og redningspakker for å gi den greske økonomien livreddende behandling.

EU og IMF har samtidig rettet knallharde krav om kutt i de offentlige utgiftene.

Ikke uventet har avgjørelsen om å legge ned «NRK» blitt møtt med reaksjoner.

Fagforeningene til de ansatte har reagert svært kraftig på hastetiltaket, og har lovet å fortsette sendingene av tre TV-kanaler og både riks- og lokalradio tross kuttplanene.

- Ofrer allmennkringkasteren

Fagforeningen Poesy, som samler media-ansatte, har gått til angrep på kuttplanene.

- Kreditorene krever kutt i offentlige kostnader, og regjeringen synes villig til å ofre den offentlige, allmenne rikskringkastingen for å komme sine utenlandske dirigenter i møte, heter det i en uttalelse.

Ifølge AP er det ikke bare fagforeningsmedlemmene som har reagert, planene har også blitt møtt av sterk motstand fra de to minste partiene i den trehodede greske koalisjonsregjeringen.

Hellas styres av det sentrum-høyre-orienterte partiet Nytt Demokrati, med to sosialdemokratiske partier (Pasok og Dimar) som koalisjonsmedlemmer.

Også opposisjonspolitikere har tatt til orde mot planene, og en rekke demonstraner samlet seg i dag i Athen-forstaden Aghia Paraskevi for å protestere mot nedleggelsen og omstruktureringen av ERT.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå