Han skrev bok om sin gamle sjef Kåre Valebrokk: - Var rett mann på rett sted til rett tid

Kåre Valebrokk var først og fremst en knallbra journalist, snarere enn en forretningsleder.

<p><b>FORTJENER SKIKKELIG BIOGRAFI:</b> Kjetil Wiedswang skrev for ti år siden bok om sin venn og tidligere sjef Kåre Valebrokk. - Det var et portrett, ikke en fullverdig biografi. Jeg håper noen lager det om Kåre en dag, en biografi med mange kilder. Det fortjener han. Her er DN-spaltisten fra lanseringen av hans bok i 2003.<br/></p><p><br/></p>

FORTJENER SKIKKELIG BIOGRAFI: Kjetil Wiedswang skrev for ti år siden bok om sin venn og tidligere sjef Kåre Valebrokk. - Det var et portrett, ikke en fullverdig biografi. Jeg håper noen lager det om Kåre en dag, en biografi med mange kilder. Det fortjener han. Her er DN-spaltisten fra lanseringen av hans bok i 2003.


Slik oppsummerer kommentator i Dagens Næringsliv, Kjetil Wiedswang, sin gamle sjef.

Han jobbet tett på nylig avdøde Kåre Valebrokk, og skrev i 2003 boken «Kåre Valebrokk – portrett uten filter» om sin tidligere redaktør.

– Jeg husker vi satt på en pub i London i 1990 da vi plutselig hørte et kjempebrak. Det var IRA som sprengte en bombe. Ute på gata flyktet alle i panikk bort fra braket, mens Kåre Valebrokk løp mot strømmen, i retning smellet, sier Wiedswang til E24.

– Det oppsummerer ham godt: Alltid journalist.

Bygde opp DN

<p><b>SKREV OM KÅRE:</b> Journalist i Dagens Næringsliv, Kjetil Wiedswang skrev for ti år siden boken "Kåre Valebrokk - et portrett uten filter".</p>

SKREV OM KÅRE: Journalist i Dagens Næringsliv, Kjetil Wiedswang skrev for ti år siden boken "Kåre Valebrokk - et portrett uten filter".

– Denne iboende nysgjerrigheten, den genuine og enorme interessen for nyhetsjournalistikk, er det jeg først og fremst tenker på når jeg skal oppsummere Kåre Valebrokk, sier Wiedswang.

Da Valebrokk ble ansatt som redaktør i det som den gang het Norges Handels- og Sjøfartstidende i 1985, hadde det som senere skulle skifte navn til Dagens Næringsliv et sted mellom 16.000-17.000 i opplag.

Da sørlendingen ga seg i 1999 hadde tallet steget til 70.000.

– Han var rett mann på rett sted til rett tid. Han hadde en kompetanse som var helt uvanlig for norske sjefredaktører på den tiden. Han var både journalist og kremmer. Hans forretninger gikk så ymse, men han kunne jo å tjene penger. Noe som mange andre sjefredaktører ikke kunne på den tiden, oppsummerer Widenswang.

– Han var den første skikkelige publisist i presse-Norge, den første som virkelig mestret både redaktørrollen og administrerende direktør-rollen samtidig.

Fornyelse og løft

Valebrokk hadde vært næringslivleder utenfor mediebransjen, og var utdannet siviløkonom, i tillegg til å være skribent i VG og Morgenbladet. Kombinert med hans dyktighet innen journalistikkfaget ga det ham en unik ballast, mener DNs kommentator.

- Han var landets best betalte frilanser da han var i VG. Han nektet å bli fast ansatt. Som han sa selv; det hadde han ikke råd til, humrer Wiedswang.

På E24s spørsmål om hvilke milepæler mediepersonligheten Kåre Valebrok etterlater seg, svarer han:

<p><b>DØD:</b> Kåre Valebrokk døde i dag, 9. februar, etter noe tids sykdom. Han ble 72 år.<br/></p>

DØD: Kåre Valebrokk døde i dag, 9. februar, etter noe tids sykdom. Han ble 72 år.

- Han representerte en fornyelse og et løft for næringslivsjournalistikken i Norge, selv om det er galt som mange gjør å tillegge ham all æren for dette. Han kom til i en tid hvor tilsvarende oppblomstring skjedde i mange sammenlignbare land, som for eksempel Sverige og Finland.

Nisjeprodukt ble riksmedium

- Det er som avismann du kjenner ham best. Hva hadde Dagens Næringsliv vært i dag uten Kåre Valebrokk?

- Sannsynligvis omtrent det samme. Fornyelsen han stod for, hadde begynt noen år tidligere, men avisen ville vært mye smalere og mest sannsynlig med et mindre opplag. Han løftet det som var en for mange ganske uinteressant nisjeavis til å bli det riksmediet Dagens Næringsliv er i dag.

- Hvordan var ditt personlige forhold til Kåre Valebrokk?

- Veldig bra. Jeg kjente ham godt og var en nær venn, fra han kom til DN og i tiden utover. Jeg var den sist ansatte da han ble ny redaktør, så vi startet nesten samtidig. Jeg har personlig bare positive ting å si om ham, ikke minst som redaktør. Men det er jo de som ikke bare hadde gode ting å si om ham. Ikke alt han gjorde var populært, og det var jo ting Kåre ikke var så god på. Som å skaffe seg nestkommanderende, for eksempel. De kom og gikk, sier veteranen i DN-systemet.

Nyhetskanalens far

– Kåre Valebrokk var nok bedre i en oppbygnings- og gründerfase hvor man kunne ordne ting over to halve pils, enn når bedriften ble stor, man skulle ha en HR-avdeling og ikke alt kunne styres fra hans egen syvende sans lenger. Kanskje var det rett tidspunkt han ga seg i DN på, bedriften var da i ferd med å bli veldig stor for ham.

– Og så kom TV2?

- Ja, og han gjorde jo noen feil der, som innkjøpet av det som skulle bli Radio Norge. Det mest håndfaste han etterlatte seg der, er TV 2 Nyhetskanalen, som var hans hjertebarn. Han nærmest tvang gjennom nyhetskanalen. Vi hadde neppe hatt en slik ren nyhetskanal i Norge uten ham, og i hvert fall ikke i TV 2, sier Kjetil Wiedswang om sin tidligere redaktør og venn.

– Det er kjempetrist at han er borte. Jeg skulle ønske han hadde fått kapasitet til å gjøre ytterligere. Skrive mer, kanskje et bokprosjekt, forteller Kjetil Wiedswang til E24.

- Men slik skulle det ikke gå…


På forsiden nå