Økokrim stanser norsk Popcorn Time-domene

Økokrim har tatt beslag i en norsk internettside som tilhørte filmdelingstjenesten Popcorn Time. 


<p>STENGT: Dette var det som møtte de som prøvde å gå inn på popcorn-time.no i dag.</p>

STENGT: Dette var det som møtte de som prøvde å gå inn på popcorn-time.no i dag.

Økokrim skriver i en pressemelding at de mistenker at domenet popcorn-time.no benyttes til straffbar medvirkning på åndsverksloven. Videre skrives det at Økokrim ser alvorlig på fildeling, og mener at popcorn-time.no utgjør en del av et globalt problem som er i stadig og rask utvikling. Den internasjonale versjonen har tidligere varslet at den stenger. Det skjedde etter at høyesterett i Storbritannia erklærte at tjenesten var ulovlig og tvang nettleverandørene til å blokkere Popcorn Time. 

– Det er et domene som har pekt til andre domener hvor fildelingstjenesten Popcorn Time kan lastes ned. Selv om deler av Popcorn Time er tatt ned så har andre deler gjenoppstått. Det er et levende produkt som utvikler seg raskt, sier politiadvokat Maria Bache Dahl til E24.

Ukjente gjerningsmenn

Hun forteller at politiet foreløpig ikke vet hvem de har å gjøre med. 

– Vi gjennomfører en etterforskning som har som formål å avkrefte eller bekrefte mistanken om brudd på åndsverksloven, i tillegg til hvem som står bak dette domenet. Det er foreløpig ingen som er pågrepet eller siktet i saken, sier Bache Dahl.

Popcorn Time er en gratis deletjeneste for filmer og TV-serier som kort forklart er en pirat-versjon av populære strømmetjenester som Netflix og Spotify. Brukere som ser filmer på Popcorn Time hjelper samtidig andre brukere med å laste ned den samme filmen gjennom såkalt peer to peer-teknologi. 

Maria Bache Dahl, politiadvokat i Økokrim
Maria Bache Dahl, politiadvokat i Økokrim

Etterforsker ikke brukerne i denne omgang

Popcorn Time ble enormt populært på kort tid, og det har tidligere vært anslått at så mange som én av tre ungdommer benyttet seg av tjenesten. Tidligere har det norske Kulturdepartementet fastslått at det er ulovlig å benytte seg av Popcorn Time i Norge.

– Økokrim deler Kulturdepartementets syn på at det er ulovlig å bruke denne tjenesten, men i denne omgangen retter vi ikke etterforskningen mot brukerne av Popcorn Time, sier Bache Dahl.

– Kan det på et tidspunkt bli aktuelt å etterforske brukerne?

– Det kan jeg ikke uttale meg om, sier Bache Dahl.


 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå