TV 2 åpner for reklame med politisk innhold

TV 2 vil ikke sende reklamefilmer for politiske partier under høstens valgkamp, men åpner for reklame med politisk budskap.

NYE INNTEKTER: Pausene i nyhetene kan nå bli fylt med reklame med politisk budskap.
NYE INNTEKTER: Pausene i nyhetene kan nå bli fylt med reklame med politisk budskap.

Denne avklaringen kommer fram i et brev kanalen har sendt til aktuelle reklamebyråer, organisasjoner, partier og forbund, melder Stavanger Aftenblad.

TV 2 vedgår selv at det kan være vanskelig å trekke grensen mellom hva som er direkte eller indirekte reklame for et politisk parti, og dermed forbudt, og hva som kun er en reklamefilm med et politisk budskap eller innhold.

TV 2 gjør det klart at kanalen ikke vil si ja til sending av noen politiske reklamefilmer før kanalen på forhånd har sett den ferdige filmen.

Monstermaster

Som et eksempel på hva som kan passere, nevner TV 2s markedsavdeling reklamefilmen «Bevar Hardanger» fra 2009. Der advarte aksjonistene mot bygging av de såkalte monstermastene.

Medietilsynet kom da fram til at visning av denne reklamefilmen ikke brøt forbudet mot politisk reklame, selv om budskapet var politisk.

TV Vest-saken

TV 2s nye tolking av regelverket tar utgangspunkt i en avgjørelse i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg i den såkalte TV Vest-saken.

TV Vest ble dømt i norsk rett til å betale 35.000 kroner etter å ha sendt tre filmer for Pensjonistpartiet i 2003, mens EMD på sin side konkluderte med at reklameboten var et inngrep i kanalens ytringsfrihet.

Endret regelverk

Menneskerettighetsdomstolens avgjørelse i 2008 slo dermed hull på det norske totalforbudet mot å sende TV-reklame for livssyn eller politiske budskap.

Staten valgte ikke å anke avgjørelsen inn for storkammerbehandling i EMD, men endret i stedet NRKs vedtekter slik at kanalen nå er pålagt å gi redaksjonell omtale også til mindre partier. I tillegg ble det åpnet for politisk reklame på Frikanalen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå