MEDIENES JACKSON-DEKNING: - Man går ofte for langt

Pressegeneral om Jackson-hysteriet i norske spalter.

Siden Michael Jackson døde torsdag 25. juni har norske medier omtalt kongen av pop i over 5.400 artikler.

I disse sakene er Jackson nevnt i 853 overskrifter i de over 900 papir- og nettavisene som E24 har gjennomgått. Og det er nettsidene til VG og TV 2 som har skrevet mest etter døden til kongen av pop.

- Dette er jo et av disse tilfellene hvor noen ikke har et forhold til Michael Jackson og nok synes det blir for mye. Men for tusener av nordmenn, og millioner av mennesker verden rundt, er dette en svært viktig sak. Både eksperter og amatører uttaler at han var i verdensklasse som entertainer. Og ut fra interessen har de nok rett i at han var det, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold.

- Han var også kontroversiell. Og livet hans har blant annet vært preget av skandaler, så jeg er ikke overasket over at dette får Diana-dimensjoner, sier han og fortsetter;

- Men noen ganger spør jeg meg om man mistolker publikumsinteressen. Man forveksler interessen mellom mange og svært mange. Men i denne saken så har ikke mediene bommet.

Går for langt

Men Kokkvold er usikker på om alt som står på trykk er bra.

- Man går ofte for langt i denne typen saker. Lengre enn man kanskje ville gjort i norske tilfeller. Jeg vil ikke være overrasket om de som har fulgt saken tett, lett vil kunne finne hull hvor man ikke har vært kildekritisk. Man går nesten alltid for langt i denne typen saker. Forsvinningssaken med Madeleine i Portugal er et eksempel på det.

- Det går an å vise litt mer måtehold i det man skriver. Hovedkravet i pressen er at man skal være korrekt i det man gjengir. Man kan godt minne seg selv om at man har et ansvar på hva man publiserer, selv om det hentes fra utenlandske kilder, sier pressegeneralen.

I Valla-klasse

En historisk gjennomgang viser også at kildene, som har materiale lagret tilbake til 80-tallet, aldri før har skrevet så mye om Michael Jackson som etter hans død.

Til sammenligning fikk starten på Gerd-Liv Vallas fall, januar 2007, kun halvparten av spalteplassen. I snitt hadde saken daglig drøyt 260 artikler mens den var omtalt som mest. Selv etter de første dagene saken tok av i media var omtalen mindre. Men dagen hun gikk av, 9. mars 2009, overgikk hun Jackson med 1.612 omtaler. Jackson fikk 1.059 omtaler fredagen, dagen etter sin død.

Barack Obama, som tok del i det mest omtalte valget i norske medier noensinne, fikk til sammenligning valgdagen 4. november 2008 1.350 omtaler og dagen etter 2.545 omtaler.

Kilde: atekst og BuyAndRead

Les også:

Flere nyheter på E24

På forsiden nå