Nå blir det norsk dramakrig

Etter «Himmelblå» jobber de kommersielle kanalene på spreng med nye dramaserier. TV3 vil ha hardkokt krim, mens TVNorge går for humor.
<b>DRAMAKLAR:</b> TV 2 skal sende andre runde av dramaserien «Hvaler». Her (t.v.) Charlotte Frogner og Kim Haugen i første sesong. Christian Skolmen (øverst t.h.) er tiltenkt en sentral rolle i krimsatsingen på TV3. Marte Germaine Christensen (nederst t.h.), her fra skrekkfilmen «Snarveien», skal etter planen også spille i «Spesialenheten» på TV3.
DRAMAKLAR: TV 2 skal sende andre runde av dramaserien «Hvaler». Her (t.v.) Charlotte Frogner og Kim Haugen i første sesong. Christian Skolmen (øverst t.h.) er tiltenkt en sentral rolle i krimsatsingen på TV3. Marte Germaine Christensen (nederst t.h.), her fra skrekkfilmen «Snarveien», skal etter planen også spille i «Spesialenheten» på TV3.

– Jeg tror alle kommersielle kanaler irriterer seg over "Himmelblå"-suksessen, men det er bare å gratulere NRK, sier Trygve Rønningen i TV3.

TV3 har for første gang fått støtte av Norsk Filminstitutt. Med TV-serien "Spesialenheten" satser den kommersielle kanalen på helnorsk drama.

Produsent Trond Berg-Nilssen bekrefter at skuespillerne Christian Skolmen og Marte G. Christensen er tiltenkt sentrale roller.

– Men vi har foreløpig ikke signert kontraktene enda, presiserer produsenten i Rubicon.

Stor risiko

"Spesialenheten" handler om Kripos-etterforskere på sporet av alvorlig kriminalitet mot barn.

Trond Berg-Nilssen forteller at de har bygget handlingen rundt sentrale hendelser i nyhetsbildet.

– Vi har brukt mye av nyhetene fra blant annet VG som tankegods. Men det er viktig å understreke at vi ikke ønsker å sko oss på tragiske historier fra virkeligheten. Dette håper vi skal bli en engasjerende serie om et viktig tema, sier han.

Ifølge tall fra filminstituttet er satsingen budsjettert til 30 millioner kroner. Det er noe over budsjettet for TV2s "Hvaler 2".

– Hvis du får til drama på morsmålet er det den beste investeringen du kan gjøre. Men grunnen til at det lages såpass få dramaserier i Norge, er at faren for å mislykkes er stor, sier Trygve Rønningen.

Programdirektøren i MTG og TV3 forteller at spenningsserien ikke er ferdig finansiert ennå, men at det sannsynligvis blir en realitet i løpet av kort tid.

Humor

I kveld skal TVNorge lansere humordramaserien "Kongsvik ungdomsskole" foran et samlet pressekorps. Gjennom et typete rollegalleri tegnes det komiske bilder av rektor, lærere og elever, og humorist Lene Kongsvik Johansen spiller alle rollene.

– Det er spennende for oss å satse på drama. Vi ser at i Europa står lokale dramaer veldig sterkt, sier Eivind Landsverk.

Serien har 7,7 millioner kroner i totalbudsjett.

TV2 sender fra høsten av "Hvaler 2", som ifølge filminstituttet er totalbudsjettert til 26,5 millioner kroner. TV2 er ikke redd for konkurransen på dramafronten.

– Jeg frykter ikke konkurransen mer enn vanlig. Er det gode serier blir konkurransen hardere, men dersom det ikke blir så bra, blir konkurransen mindre tøff, sier Nils Ketil Andresen.

Programdirektøren i TV2 mener interessen for drama kommer i bølger.

– Det kommer og går. Vi har sett noe av det samme i USA, hvor drama har fylt mer av sendetiden "prime time" igjen, sier Andresen.

Sjekk E24s nye sider for nyheter fra medieindustrien

På forsiden nå