Nå stenges The Times

Fra fredag 2. juli må du betale for å lese britiske The Times på nettet.

Den britiske avisen The Times, inkludert søndagsutgaven Sunday Times, vil ta betalt for innholdet de legger ut på nett. News International, som utgir The Times, har bekreftet at nettavisen vil koste penger fra og med fredag 2. juli. Det skriver mad.co.uk og The Guardian.

Fra fredag vil det koste 1 britisk pund - tilsvarende 9,7 kroner etter dagens kurs - for å få tilgang til nettavisen i ett døgn. Betaler du det dobbelte, vil du få tilgang i en uke.

– Vi skal utfordre gratiskulturen. Vi har sett den ødelegge musikkindustrien. Vi har ikke råd til at det skjer med nyhetene, sa Times-redaktør James Harding i en tale i 2009.

Registrering førte til tap av lesere

Papirabonnenter vil automatisk få netttilgang. iPad-lesere betaler nå 9,99 pund, det vil si omtrent 97 kroner, for iPad-utgaven av The Times. Det skal de fortsette med, ifølge The Guardian.

The Times krever allerede registrering for å lese enkeltartikler på nettsiden. Som et starttilbud vil alle lesere som registrerer seg hos avisen og betaler ett pund, kunne lese den i hele 30 dager.

Da avisen introduserte obligatorisk registrering på nett, gikk markedsandelen ned 2,67 prosent på en uke, ifølge Experian Hitwise,et selskap som blant annet måler firmaers netttrafikk.

Vekk fra Google

Avisen har samtidig lagt om sin nett-layout og profil. De sier de skal satse på færre, men lengre artikler og mer kommentarjournalistikk på nettsiden.

- Vi har vært svært fornøyd med tilbakemeldinger fra lesere siden vi lanserte den nye siden i mai, sier Rebekah Brooks, administrerende direktør i News International, til The Guardian.

Tom Whitwell, assisterende redaktør i The Times, sier at artikler fra The Times og The Sunday Times vil forsvinne fra søkemotorer som Google News.

- Bare begynnelsen

News International la frem sin betalingsstrategi i mars. Brooks antydet at flere britiske aviser snart ville koste penger:

- Dette er bare begynnelsen for oss. The Times og The Sunday Times er de første av fire titler i Storbritannia som skal få en slik betalingsløsning, sa Brooks til The Guardian.

News International er en del av News Corporation, konsernet til Rupert Murdoch. Murdoch har sagt at ingen av hans aviser skal være gratis på nettet på lang sikt:

- Kvalitetsjournalistikk er ikke billig. Den digitale revolusjonen har åpnet for nye og rimelige distribusjonskanaler, men den har ikke gjort innholdet gratis. Vi planlegger å ta betalt for alle våre nyhetsnettsider, sa Murdoch i august 2009.

På forsiden nå