NRK bruker 780.000 på Skup-konferansen

Når pressen hyller seg selv på den årlige Skup-konferansen i slutten av mars er NRK sterkt representert.

Steinar Figved, Robin Idland Krüger og Asbjørn Øyhovden i TV2-Nyhetene får SKUP-prisen 2010 for «Eldrebløffen». Til venstre Per Arne Kalbakk i NRK.
Steinar Figved, Robin Idland Krüger og Asbjørn Øyhovden i TV2-Nyhetene får SKUP-prisen 2010 for «Eldrebløffen». Til venstre Per Arne Kalbakk i NRK.

Skup-konferansen går av stabelen i slutten av mars i år. Der stiller NRK mannsterke, og sender 130 journalister fra hele landet til Tønsberg.

- Skup-konferansen er, sammen med Nordiske Mediedager, den viktigste eksterne arenaen for faglig utvikling av våre journalister, sier Per Arne Kalbakk, programdirektør i NRK til E24.

Under konferansen skal blant annet den høythengende prisen for fremragende undersøkende journalistikk deles ut.

Men det koster penger for de deltagende på «pressefesten».

For NRK, som naturlig nok sender flest deltagere til konferansen, blir det ekstra kostbart. NRK representerer over 20 prosent av alle deltakerne under årets Skup-helg.

Les programmet for Skup-konferansen her

Sender 6 prosent av journalistene

I år koster konferansen 2500 kroner per person. Dermed må rikskringkasteren ut med 325.000 kroner for å sikre sine 130 journalister deltagelse.

Statskanalen har rundt 3500 ansatte, hvorav 1900 av dem er journalister, opplyser NRK. Mediehuset sender altså rundt 6 prosent av journalistene til Tønsberg i marshelgen.

- Til sammenligning sender en avis som VG i overkant av 10 prosent av sine journalister, påpeker programdirektøren.

Betaler rundt 780.000 kroner

I tillegg til konferanseavgiften kommer hotell-utgiftene, som i år er på 3500 kroner for et enkeltrom, og 2.500 per person for å dele et dobbeltrom.

Totalt må NRK ut med 780.000 kroner for hele helgen, hvis de er så sjenerøse at de skjenker sine journalister enkeltrom - stuer NRK derimot de inn på dobbeltrom må statskanalen ut med 676.000 kroner.

Da er ikke reiseutgifter tatt med i regnestykket.

- Ingen høy pris

NRK synes ikke prisen for å sende journalister til konferansen er særlig høy:

- 7000 kroner per deltaker er ingen spesielt høy pris for tre dagers kompetanseutvikling med opphold på hotell, og for mange av deltakerne er dette det eneste kurstilbudet de er med på i løpet av året, sier Kalbakk i NRK til E24.

- Vi synes det er en god investering som gir mengder av relevant og viktig faglig påfyll for enhver journalist, sier han.

TV 2 bruker en kvart million

Skup-grossist TV 2 deltar selvfølgelig på «pressetreffet» i Tønsberg, og noen av journalistene må også jobbe under konferansen - det er ikke bare kurs og hygge som står på programmet.

I år sender sender TV-kanalen 2 26 journalister til konferansen i Tønsberg, ifølge Skup sine egne deltakerlister.

Men nyhetsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, mener tallet vil bli høyere når etternølerne får meldt seg på. I fjor sendte mediehuset 40 journalister.

Norges nest største TV-kanal må derfor ut med rundt 240.000 kroner for årets SKUP - hvis kanalen blir like mange.

- Ikke mye penger

I TV 2 er de heller ikke skremt av utgiftene til årets Skup-konferanse.

- Reiseutgifter fra hele landet kommer i tillegg. Noen har også oppdrag for konferansen og må bruke en del av arbeidstiden på det. Men i det store og hele er ikke dette mye penger. Det er mindre enn et dyrt reportasjerykk til utlandet, sier Årsæther til E24.

I TV 2 Nyhetene er det rundt 180 ansatte, og litt over halvparten av disse har stilling som reporter.

- Viktig konferanse

Nyhetsredaktøren i TV-kanalen mener konferansen er viktig for å kunne utøve faget undersøkende journalistikk, men også for å knytte kontakter.

- Konferansen er viktig for å stimulere og motivere til gravende journalistikk, som får fram saker og opplysninger som ellers aldri ville blitt kjent. I tillegg er det mange nyttige kurs, der man kan snappe opp oppdaterte metoder for graving. Og sist, men ikke minst, er det et flott sted å knytte kontakter, sier han.

Håper på utmerkelser

Både TV 2 og NRK håper å kunne ta med seg i hvert fall ett Skup-diplom under den nest siste helgen i mars.

- Vi har fått tre Skup-utmerkelser de siste to årene og vil selvfølgelig bli stolte om vi også i år utmerkes for slik journalistikk. Men vi tar aldri seieren på forskudd, sier Jan Ove Årsæther til E24.

- Det gjør vi selvsagt. Men konkurransen er stor og kvaliteten er høy – vi har som mål å vinne minst et diplom hvert år, sier Per Arne Kalbakk til E24.

E24 sender i år tre journalister til Skup, og må dermed punge ut 18.000 kroner for årets konferanse.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå