NRK ber om 75 kroner mer i lisens

Får kringkastingssjefen viljen sin, øker NRK-lisensen til 3.054 kroner neste år.


<p><b>BER OM MER:</b> NRK ønsker å heve lisensen med 75 kroner.</p>

BER OM MER: NRK ønsker å heve lisensen med 75 kroner.

I et brev til Kulturdepartementet ber kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen om at NRK-lisensen økes med 75 kroner for 2019.

– Usikkerheten i hvordan inntektene fra kringkastingsavgiften utvikler seg fremover er større nå enn tidligere, begrunner Eriksen og NRK-styreleder Birger Magnus i brevet, som departementet har oversendt E24.

Går forslaget gjennom må hver husstand betale 3.054 kroner i NRK-lisens til neste år inkludert moms, ifølge DN, som først omtalte saken.

Spår færre lisensbetalere

Kringkastingssjefen opplyser i brevet at NRK går ut av 2017 med «god underliggende drift».

I år forventer de imidlertid inntekter fra 10.000 færre lisensbetalere. Bakgrunnen er nedgangen i antallet husstander med fjernsynsmottagere, en trend statskanalen tror vil fortsette.

Eriksen fremholder at NRK gjennomfører effektivitetstiltak, men sier disse alene ikke kan motvirke behovet for lisensøkning når forventet lønnsvekst tas i betraktning.

Han poengterer også at den opprinnelige lisensøkningen fra 2017 til i år ble redusert med fem kroner i Stortingets budsjettbehandling.

– På dette grunnlaget ber vi om at kringkastingsavgiften økes med 75 kroner for 2019, avslutter NRK-toppene.

Ber om mer enn på lenge

Det vil i så fall bety at NRK får inn 5,5 milliarder kroner i lisens i 2019, så sant bønnene blir hørt. I år får NRK inn rundt 5,4 milliarder lisenskroner.

For 2018 ba NRK om 55 kroner mer i lisens. Tilsvarende for de foregående årene var 30 kroner, 70 kroner og 73 kroner.

Siden 2013 har NRK kuttet kostnadene med 400 millioner kroner, og fjernet 400 årsverk. Det er ventet at ytterligere 50 årsverk må bort fra statskanalen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå