Slik ble dette bildet til et globalt fenomen

Det skulle være et privat familiebilde på stranden. Her er fotografens utrolige historie.

SUCCESS KID: For fem år siden tok Laney Griner dette bildet av sønnen. I løpet av kort tid ble bildet et internasjonalt fenomen, og i 2011 eksploderte interessen for det.
SUCCESS KID: For fem år siden tok Laney Griner dette bildet av sønnen. I løpet av kort tid ble bildet et internasjonalt fenomen, og i 2011 eksploderte interessen for det.

Har du sett den krabaten før?

Sjansene er gode for det, for dette bildet har blitt vist mange millioner ganger på internett og har til og med blitt brukt i store reklamekampanjer.

Alt startet for fem år siden, da hobbyfotograf Laney Griner tok med sin da 11 måneder gamle sønn Sam på stranden 26. august 2007.

Hun tok en rekke bilder av Sam og lastet de opp til konto på bildedelingstjeneste Flickr (klikk her for lenken til bildet).

Success Kid

- Folk på Flickr likte det veldig godt, men jeg hadde ingen peiling om hva som skulle komme senere, skriver hun i en e-post til E24.

I starten av 2008 begynte bildet å dukke opp som profilfoto for internettbrukere på nettsteder som Myspace og Blogspot. Neste utgave dukket opp der noen hadde manipulert inn et barn med et ødelagt sandslott i bakgrunnen, med teksten "I Hate Sandcastles" på bildet.

- Jeg husker ikke helt når jeg oppdaget det på internett første gang, men det var noen år etter jeg tok det. Jeg var litt opprørt først. Jeg tror ikke helt jeg greide å håndtere at mitt barns bilde ble brukt av folk jeg ikke kjente, sier Griner til E24.

SMÅ SUKSESSER: Slike humorbilder florerer på internett.
SMÅ SUKSESSER: Slike humorbilder florerer på internett.

Bildet, som bare på Griners Flickr-konto er sett over 60.000 ganger, har blitt vist mange millioner ganger på internett.

Det er kjent under navnet 'Success kid' og etterhvert dukket det opp mange utgaver av bildet med forskjellige små tekster som forteller om en liten suksess.

- Jeg fikk bildet tilsendt nå og da i tiden etter det, ofte i e-poster med søte babybilder, forteller Griner.

Apper og reklamer

- Så oppdaget jeg at folk faktisk solgte ting med det bildet på på eBay, og at det var en app til iPhone som kostet 1 dollar. Slike ting plaget meg virkelig.

Dermed solgte hun rettighetene til bildet til Getty Images, men hun ble ikke akkurat rik av den grunn:

- Dessverre var jeg ikke så smart når jeg forhandlet frem avtalen. Jeg tjente veldig lite på dette, men det er likevel en kul historie å fortelle Sammy når han blir voksen, sier hun.

ANNONSE: Slik ser Success Kid ut i en ny annonse-kampanje.
ANNONSE: Slik ser Success Kid ut i en ny annonse-kampanje.

Mens Laney ikke var så flink til å tjene penger på det internasjonale fenomenet som hennes private bilde ble, så var det derimot andre som gjorde en bedre jobb på den fronten:

Bildet har nå dukket opp i store reklamekampanjer i både Storbritannia og USA, blant annet for det britiske selskapet Virgin Media.

Tøff start på livet

Og lille Sam? Han kjenner til at verden liker bildet av han som 11 måneder, men som 5-åring har han litt vanskelig for å forstå hva internett er for noe, ifølge moren.

Men lenge før bildet ble tatt, rett etter fødselen, var situasjonen langt mindre lystig:

- Sammy ble født før tiden og tilbragte flere uker på sykehuset etter fødselen. Han måtte gjennomgå en hjerneoperasjon når han var fem uker gammel, forteller Griner.

- Jeg kommer aldri til å glemme når jeg stod over hans lille seng og snakket med legen om hans alvorlige situasjon, hvor legen sa at jeg 'ikke måtte forvente for mye i forhold til Sam's utvikling'. Men nå er han et herlig barn. Og nå er han 'Success Kid'!

Her er Sam i 2012:

SAM I DAG: Fotografen gjenskapte sitt berømte bilde for E24. Slik ser Sam ut fem år senere.
SAM I DAG: Fotografen gjenskapte sitt berømte bilde for E24. Slik ser Sam ut fem år senere.
På forsiden nå