TV2 får refs for manglende likestilling

Blant programlederparene på TV2 er mannen ofte dobbelt så gammel som kvinnen. Siste par ut er nyhetsduoen Mah-Rukh Ali og Arill Riise.
<b>NYHETSDUO</b>: Mah-Rukh Ali er TV2s nye nyhetsanker etter Pål T. Jørgensen. Hun skal lede sendingene sammen med Arill Riise.
NYHETSDUO: Mah-Rukh Ali er TV2s nye nyhetsanker etter Pål T. Jørgensen. Hun skal lede sendingene sammen med Arill Riise.

Sturla Berg-Johansen (42), Jahn Ivar "Mini" Jakobsen (43), Arill Riise (51) og Davy Wathne (60) er alle nær dobbelt så gamle som de kvinnelige TV.2-programlederne i samme program.

Ifølge politisk redaktør i Dagbladet Marie Simonsen (48), er TV.2s programledervalg kritikkverdig.

– Dette er den mest synlige måten der mediene viser ulikestilling på. Man kan jo gjøre testen, ville det gått med en 21 år gammel gutt og en 43 år gammel dame? Det ser man aldri, sier hun.

– Gammel pakke

Hun får støtte av redaktøren i det feministiske tidsskriftet Fett.

– Det er merkelig at TV.2 nok en gang velger denne gamle pakken med eksempelvis avdankede, gråhårede fotballspillere og unge, vakre og kunnskapsrike unge kvinner, sier Charlotte Myrbråten (26).

Sammen med Ingunn Yssen kom Marie Simonsen med boken "Bråk" om likestilling i Norge i mars i år. Der skriver de at norske medier generelt henger etter samfunnsutviklingen i forhold til likestilling.

– Det er pinlig for alle, inkludert for den avisen jeg representerer, sier Simonsen.

– Konstruert

I TV.2 er det programdirektør Nils Ketil Andresen (48) som har det avgjørende ordet om hvem som skal lede underholdningsprogrammene. Han stiller seg fremmed til problemstillingen.

– Det har jeg faktisk aldri tenkt over. Vi tenker ikke bevisst på alder, hverken på den ene eller den andre måten. Vi prøver å sette sammen gode programlederpar. Så kan det hende mennene modnes litt langsommere enn kvinnene, sier han.

Andresen kaller problemstillingen konstruert.

– Det er ikke alderen som er viktig når vi setter sammen par. Jeg kunne sikkert funnet et motsatt eksempel. Hva med Marthe Sveberg Bjørstad (32) og Kristian Ødegård (36) i "Skal vi danse"? Men jeg må innrømme at jeg er litt usikker på alderen deres.

– Ser bedre ut

TV/radiodirektør Espen Barås Bye (37) i mediebyrået OMD mener sammensetningen av eldre mann og yngre kvinne fungerer godt på TV.

– En yngre jente ser stort sett bedre ut enn en eldre, og en eldre mann har større troverdighet enn en yngre. Det fungerer bedre enn omvendt, sier han.

Programleder Katarina Flatland (21) i TV 2 forteller at hun trives godt med kollegaene på jobben, og at hennes fokus handler om å lage så gode programmer som mulig.

– Det er TV.2 som bestemmer hvem som skal lede de ulike programmene. Så får vi andre gjøre den jobben vi er satt til så godt som mulig. Det med alder er ikke noe jeg har tatt stilling til, sier hun.

Les flere nyheter på E24.no

På forsiden nå