TV3 tapte enda en kokkerettssak

For tredje gang har en norsk domstol avvist TV3s forsøk på å stanse TVNorges «4-stjerners middag».
CELEBERT SELSKAP: Elin Sogn, Magnus Rønningen, Knut Haavik, Ingeborg Sørensen var noen av gjestene i TV3s Celebert Selskap.
CELEBERT SELSKAP: Elin Sogn, Magnus Rønningen, Knut Haavik, Ingeborg Sørensen var noen av gjestene i TV3s Celebert Selskap.

Nå har også Oslo Tingrett gitt TVNorge medhold på alle punkter, og idømt TV3 og produksjonsselskapet ITV å betale alle motpartens saksomkostninger. Dermed er det klart at det blir en ny runde "4-stjerners middag" til våren, melder TVNorge.

Det var høsten 2009 TV-gigantene barket sammen i retten. TV3 og ITV anklaget TVNorge for plagiat av sin kokkeserie "Celebert Selskap".

Les mer: TV3 går i strupen på TVNorge

- Vi har hele tiden ment at denne saken ikke hører hjemme i rettssalen. Søksmålet handler ikke om opphavsrett, men om seertall. Vårt syn er nå bekreftet av retten i tre runder, sier Harald Strømme, administrerende direktør og sjefredaktør i TVNorge.

I tillegg til de tre nederlagene i Norge har TV3 og produksjonsselskapet tapt den tilsvarende saken i Danmark.

- Vi snakker om to konkurrerende formater med både likheter og forskjeller, som er helt vanlig i TV-bransjen. Å forby slik konkurranse ville være ødeleggende, sier Strømme.

Må betale 2,3 millioner

Også produksjonsselskapet Monster var saksøkt, og ble blankt frikjent. Monster får også dekket sine saksomkostninger.

Til sammen må saksøkerne punge ut med 2,3 millioner til TVNorge og Monster.

Dommen fastslår at TV3 med vilje endret sitt program til å ligne mer på TVNorges, og konstaterer:

"At TV3 i sesong 2 la programmet tettere opp til 4-stjerners middag kan TVNorge etter rettens vurdering ikke holdes ansvarlig for."

- Vi håper med dette at ITV og MTG legger ballen død. Nå gleder vi oss til til ny sesong av "4-stjerners middag" til våren, sier TVNorge-sjefen.

Taus om anke

TV3s informasjonssjef Glenn Støldal vil overfor E24 ikke kommentere en eventuell anke. Han viser til en pressemelding fra kanalen:

- Det har vært viktig for oss å få prøvet denne saken rettslig. Dommen er en viktig prinsipiell grenseoppgang og setter åpenbart presedens for hvordan norske tv-kanaler vil forholde seg til tv-produksjonsselskaper og formateiere fremover. Dette tar vi til etterretning, sier administrerende direktør Lasse Kokvik i TV3.

- Nå skal vi sammen med våre advokater finlese dommen, og vi vil på et senere tidspunkt avgjøre om vi skal anke eller ikke, avslutter Kokvik.

Les også:

Les flere nyheter på E24 Media

På forsiden nå