VG legger ned Nettby

Fra 1. januar er det slutt for tidenes norske nettsamfunn.

"For at tjenesten ikke skal bli en spøkelsesby med stadig lavere aktivitet og betydelig underskudd har styret og eierne bestemt at tjenesten skal legges ned med virkning fra 1. januar 2011", skriver Nettby i en melding til sine brukere tirsdag kveld.

På det meste hadde Nettby 350.000 daglige brukere, fordelt på 800.000 profiler, og nettsamfunnet var det desidert største i Norge.

Målt i antall sidevisninger - det var over 300 millioner av dem - var Nettby på et tidspunkt større enn de 10 neste norske nettstedene til sammen.

Men konkurransen fra Facebook ble for stor.

– Vi har lært svært mye. Men vi ville heller gi Nettby en verdig avslutning og avslutte mens leken er god, sier adm. direktør Jo Christian Oterhals i VG Nett til bt.no

De siste par årene har pilene pekt i gal retning.

"For å snu utviklingen har det blitt implementert en lang rekke tiltak, inkludert en komplett redesign. Den negative tendensen har imidlertid ikke vært mulig å snu og det er ikke utsikter til at det vil endre seg", står det å lese i meldingen til Nettbys brukere.

Får pengene

Fra 1. januar vil det ikke lenger være mulig å logge seg på Nettby. Det gir brukerne drøye to måneder på å sikre seg de data de vil ha tilbake.

"Vi kommer selvsagt til å ordne opp i alt det praktiske rundt avviklingen av Nettby, og legge ut verktøy som gjør at alle innbyggerne våre kan flytte ut med bilder og innhold på en grei måte", skriver Nettby.

De av brukerne som har penger - i Nettby-valutaen max - til gode ved årsskiftet, vil få disse utbetalt, skriver nettstedet.

- En trist dag

Nettby er eid 70 prosent av VG og 30 prosent av Fredrik Kristiansen, som var hjernen bak samfunnet.

- Det er selvsagt trist at selskapet jeg har jobbet så hardt med i fire år nå legges ned, men samtidig er det ikke helt uventet, sier Kristiansen til E24.

Han peker på at nettsamfunn har vist seg å ha en egen dynamikk. Først vokser de sakte, før de eksploderer og tar av. Deretter speiles kurven negativt.

- Vi har jo visst om denne dynamikken, sier Kristiansen.

Fra nyttår er han i motsetning til de ansatte i selskapet - de får tilbud fra VG og Schibsted - uten jobb. Hva han da skal gjøre vet han ikke, men han fikk i sin tid rundt 20 millioner kroner for andelen han solgte til VG.

- Jeg har penger og lyst til å starte noe nytt, men hva det blir vet jeg ennå ikke. Det er ikke sikkert det blir noe nytt nettsamfunn, sier Kristiansen.

Les flere nyheter hos E24.

På forsiden nå