VG skifter skrifttype

  1. Etter 40 års troskap bytter VG font. - Velkommen etter, sier Dagblad-redaktør.

I ENDRING: VG lover flere endringer i papirutgaven i tiden som kommer. Her er den utgående fonten, Bondoni, i front, med den nye, Knockout, i bakgrunnen.
I ENDRING: VG lover flere endringer i papirutgaven i tiden som kommer. Her er den utgående fonten, Bondoni, i front, med den nye, Knockout, i bakgrunnen.

Påskeaften endret VG skrifttypen i avisen. Dermed er «Bodoni», som ble innført for over 40 år siden, historie.

Den nye fonten heter «Knockout».

- Fonten Bodoni ble innført så smått på en del saker i 1967, så skjedde det en gradvis overgang og i 1969 hadde hva vi kan kalle en bodoniavis, forteller redaktør for VGs papirutgave, Helje Solberg, til E24.

- Klarer ikke snu utviklingen

Ikke alle har lagt merke til den historiske endringen i papiravisen.

Medieekspert Lasse Gimnes, som selv har jobbet i VG, klarer ikke å svare på E24s spørsmål om hva som er blitt endret.

- Jeg er som mange andre nordmenn, leser bare papiravisen av og til, sier han til E24.

- Uansett vil nok neppe fontene gi noen revolusjon for den nedadgående utviklingen man ser for avisen.

Litt av en knockout

Det er tidligere sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen, som har hatt regien for å pensjonere den gamle fonten.

- På 60-tallet var VG ganske inspirert av den svenske avisen Expressen. I mange år hadde de to avisene et ganske likt utrykk. I vår tid kan du si at Bondoni er en litt mer snirklete skrift, som gir kjennskap, men samtidig er litt gammeldags, sier han til E24.

Expressen forlot skrifttypen Bodoni for 10 år siden.

- Det er ingen tvil at de oppvoksende generasjoner vil lese mer groteske fonter, fortsetter Olufsen.

- I mine øyne er fonten faktisk litt av en knockout.

- Velkommen etter

Olufsen startet prosessen med å endre VG høsten 2010. Skrifttypen er bare en del av det arbeidet den nye ledergruppen i VG har overtatt etter Olufsen.

- I VG har man tradisjon for gjøre endringer gradvis og umerkelig. Som avis har vi alltid hatt fokus på mest mulig effektiv presentasjon. Vi ønsker å skape en uro som får folk til å bli lenge på hver enkelt side, fortsetter den tidligere VG-toppen, som nå er ansatt i eieren Schibsted.

MANGE FORMATER: Tidligere ansvarlig redaktør i VG, Bernt Olufsen, har lansert mange varianter av VG. Høsten 2010 startet han arbeidet med å pusse opp papiravisen.
MANGE FORMATER: Tidligere ansvarlig redaktør i VG, Bernt Olufsen, har lansert mange varianter av VG. Høsten 2010 startet han arbeidet med å pusse opp papiravisen.

Hos konkurrenten Dagbladet ønsker man velkommen etter.

- VG går litt mer i retning av vår papiravis. Skriftsnittet de hadde var gammeldags, slår Dagbladet-redaktør Lars Helle fast overfor E24.

Flere endringer

Ifølge VG vil det komme flere endringer i tiden som kommer.

- Vi er veldig fornøyd så langt. Dette er ikke et nytt VG fra A til Å. Det er heller ikke en endelig fasit på hva VG skal være i fremtiden, sier Helje Solberg i VG.

- Fornyelse og forbedring er noe vi skal jobbe med hver eneste dag. Men vi har pekt ut en retning, og laget en rekke nye forslag, som til sammen skal gi leserne en mer tidsriktig avis, oppsummerer hun.

Flere nyheter hos E24

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå