28 kjemper om å bli den ene båten som får fiske verdens dyreste fisk

28 fartøyer har meldt seg på i kampen om å få fiske 30 tonn makrellstørje, også kjent som tunfisk, i norske farvann i år. En enkelt fisk kan oppnå en salgspris på opptil 10 millioner kroner.

<p><b>PRØVEFISKE:</b> For første gang siden 1986 får norske fiskere lov til å fange makrellstørje, eller Atlantic Blue Fin Tuna som den heter internasjonalt. Fisken ble fisket i store mengder her til lands på 50- og 60-tallet. Bildet til venstre viser makrellstørje på havna i Tromsø i 1954.<br/></p>

PRØVEFISKE: For første gang siden 1986 får norske fiskere lov til å fange makrellstørje, eller Atlantic Blue Fin Tuna som den heter internasjonalt. Fisken ble fisket i store mengder her til lands på 50- og 60-tallet. Bildet til venstre viser makrellstørje på havna i Tromsø i 1954.

Som E24 har omtalt, så skal det i år åpnes for prøvesfiske etter størjen, også kjent som Atlantic Blue Fin Tuna, en fisk som har vært ulovlig å fiske i Norge siden 1986.

Kun én båt får tilslaget, 28 fartøy har nå søkt norske fiskerimyndigheter om å få bli dette fartøyet, melder NTB.

Makrellstørjen kan bli over tre meter lang og veie opp mot 400-500 kilo på det meste, og kan - om de  behandles rett - være svært lukrative i de asiatiske markedene.

Verdensrekord på 10 mill.

Rekorden er en 222 kilos størje solgt for 45.000 kroner kiloen på fiskemarkedet i Tokyo i fjor.

– En fisk kan betales med fra 500.000 kroner til 10 millioner kroner, sier seniorforsker Leif Nøttestad ved Havforskningsinstituttet til Dagens Næringsliv.

- Det har vært sett priser på opptil 7.000-8.000 kroner per kilo. Så dette ses nok på som klondyke og mulig gullgruve. Grunnen er sushi- og sashimi-bølgen. Rederne vil fiske, mange sikkert også posisjonere seg, dersom det kommer større kvoter, sier havforskeren til DN.

Selv om tunfisk ikke er det vi forbinder mest med norske farvann, har Norge en lang tradisjon innen fiske etter denne majestetiske fisken. På 1950- og 1960-tallet var det utbredt fiske etter makrellstørje i Norge, spesielt på Vestlandet.

Tidligere storfiske

På 1950- og 1960-tallet var kvotene opptil 15.000 tonn i året. Da gikk det meste av den norske fangsten til Italia, som frossenfisk, med tog, og prisen var rundt 1,75 kroner per kilo.

Grunnet overfiske og reduksjon i bestanden ble makrellstørje-fisket avsluttet her til lands i 1986.

Forskerne anslår at bestanden fremdeles bare er 30 prosent av den historiske mengden, men det er tegn på økning, noe som gjør at forsøksfisket på 30 tonn som skal pågå mellom slutten av juni og slutten av oktober i år, kan forsvares, ifølge Havforskningsinstituttet.

Norske myndigheter har fått prøvefisket godkjent hos den internasjonale kommisjonen for bevaring av atlantisk tunfisk (ICCAT).

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå