62 av verdens rikeste eier like mye som halvparten av verdens befolkning

Ulikhetene mellom verdens fattige og aller rikeste øker, viser en ny rapport.


<p><b>MØTEPLASS FOR DE RIKE OG MEKTIGE:</b> Den sveitsiske fjellbyen Davos er vertskap for Verdens økonomiske forum sitt årlige møte denne uken. Toppmøtet samler toppledere i noen av verdens største bedrifter og andre mektige personer med mye makt.</p>

MØTEPLASS FOR DE RIKE OG MEKTIGE: Den sveitsiske fjellbyen Davos er vertskap for Verdens økonomiske forum sitt årlige møte denne uken. Toppmøtet samler toppledere i noen av verdens største bedrifter og andre mektige personer med mye makt.

– Det er en grotesk verden når en så stor andel lever på mindre enn to dollar dagen, mens noen veldig få eier halve kloden, sier Kalle Moene ved Universitetet i Oslo til Dagsavisen.

Det er den internasjonale hjelpeorganisasjonen Oxfam som står bak rapporten.

I 2010 var det 388 personer som eide like mye som halvparten av verdens befolkning. Fem år senere er det tilsvarende tallet 62 personer. Formuen til de 62 rikeste i verden har økt 44 prosent siden 2010, mens de 3,5 milliarder fattigste i verden har blitt 41 prosent fattigere.

– Det er helt uakseptabelt at den fattigste halvparten av verdens befolkning ikke eier mer enn det et par dusin superrike mennesker gjør, som faktisk får plass i én og samme buss, sier Winnie Vyanima, daglig leder i Oxfam International, til Bloomberg.

– Verdensledernes bekymring om eskalerende ulikhetskrise har så langt ikke gitt seg utslag i konkret handling, fortsetter Vyanima.

Det er nok ikke tilfeldig at rapporten offentliggjøres i dag. Denne uken møter verdens rikeste til sitt årlig møte, Verdens økonomiske forum, i Davos i Sveits.

Hjelpeorganisasjonen Oxfam ønsker at myndighetene skal ta grep for blant annet å redusere skatteparadiser.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå