70-80 polakker bodde i ett hus

TØNSBERG: De føler seg som en gammel tyggegummi som spyttes ut av landet. For i natt ble skyflet ut i buss til Polen.

I natt gikk det en strøm av minibusser fra Tønsberg til Polen. 80 arbeidere ble skyflet nedover svenskekysten. Entreprenør Harald Langemyr hadde plutselig ikke bruk for deres arbeidskraft.

Nå er det tid for "avspasering". Hjemme betyr det sparken. Derfor frykter familiefedrene for fremtiden.

- Verre enn dyr

- Vi føler oss verre behandlet enn dyr. Arbeidsgiver har presset oss som sitroner til siste dråpe. Eller en tyggegummi. Når han har fått sitt og er fornøyd, er det bare å spytte oss ut, sier en av arbeiderne.

70-80 bygningsarbeidere har levd stuet sammen på ti rom i det gamle kråkeslottet i Carl 15 gate 6 på Vallø utenfor Tønsberg. 20 mann om én sprukket do, halvparten presset inn på det uisolerte loftet i tredje etasje.

I forrige uke ble det riktignok litt bedre plass. Da fikk 30 beskjed om straks å reise hjem.

Bruk-og-kast

- Nordmenn er snille. De har gitt oss madrasser, og sengene har vi snekret selv. Vi er veldig glad for å få lov til å jobbe i Norge, men neste gang håper vi å finne en bedre arbeidsgiver, sier en annen.

Mens vi prater kommer det stadig kolleger drassende på bager. Minibussene venter. Huset skal tømmes i løpet av natten.

Selv om arbeidsukene har vært på over 65 timer, sier flere at det hadde vært greit om de bare hadde fått betalt:

Les også: Bygger palass til seg selv

- Vi sto opp klokken 05 for å bli kjørt til Oslo, og var aldri hjemme før 15 timer senere. Var det mye å gjøre, kom vi hjem klokken 22. Når 70 mann skulle dusje og lage middag samtidig gikk sikringene. Vi måtte velge mellom mat, dusj eller varme i huset, sier en av mennene.

I går kveld var stemningen en blanding av fortvilelse, sinne og oppgitthet. De ønsker å jobbe videre. Hardt. Tjene penger. Forsørge familien. Men også polakker vet nå at det finnes et regelverk. Også for dem.

Polakkene ønsket ikke å stå frem med navn i frykt for å bli svartelistet for arbeidsoppdrag i Norge.

På forsiden nå