Årets tabber

E24-guide: Slik taper du masse penger.

Dersom man vil lykkes, bør man besitte den sjeldne egenskapen å kunne lære av egne feil. Langt bedre er det imidlertid å lære av andres feilsteg.

E24 har gjør jobben lettere for deg, og tar ansvar for å peke de største tabbene i norsk næringsliv i 2007.

Hva var årets tabbe? Diskuter saken i kommentarfeltet til høyre

Kommunenes kraftige tabbe

En gjennomgang av tabbeåret 2007 kommer ikke utenom de åtte kraftkommunene som har tapt flere hundre millioner kroner på investeringer i det amerikanske obligasjonsmarkedet.

Motivert av et ønske om høyere avkastning lot kommunene Terra Securities endre strukturen i investeringene – rett før de internasjonale finansmarkedene havnet i krise.

Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik synes anklagene mot kommunene har vært vel harde.

– Å fremstille oss som en flokk med nordnorske tullinger, det har blitt en side av saken, det også, har Juvik uttalt.

Terra Securities konkurs

Heller ikke Terra Securities, som foresto investeringene, fulgte læreboka helt. For meglerhusets del ble det heller ingen mulighet til å lære av egne feil.

28. november kom meldingen om at Kredittilsynet fratok Terra Securities konsesjonen. Beslutningen førte til at meglerhuset umiddelbart slo seg konkurs.

Tilsynet fant at Terra Securities hadde "foretatt alvorlige og systematiske overtredelser av god forretningsskikk i forbindelse med utførelse av investeringstjenester til kommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik".

Kjos' kortblunder

Da Bank Norwegian ble startet tidligere i høst, viste Norwegian-sjef Bjørn Kjos stolt frem sitt nye kredittkort til fotografene.

Dermed sørget flymilliardæren for at kortnummeret og utløpsdatoen ble vist til alle norske avislesere. Mange har forsøkt å misbruke kortet, men heldigvis for Kjos ble det sperret kort tid etter at E24 publiserte bildet.

Fredlys boligtap

I juni solgte investoren Arne Fredly giganteiendommen Munkebakken til Kjell Inge Røkkes Aker for 165 millioner kroner.

Bare noen måneder etter kom Fredly til at han angret på salget. Han var ganske enkelt for glad i boligen.

Aker er ikke kjent for å gi ved dørene, og gjorde det heller ikke denne gangen. Ikke før Fredly la 215 millioner på bordet, fikk han tommelen opp. Moldenseren, som er bosatt i Monaco, måtte dermed betale femti millioner kroner for å være uten drømmeboligen i et knapt halvår.

– Jeg gjorde en tabbe. Det ble helt feil, sa Fredly til E24 i forbindelse med tilbakekjøpet.

Regnefeil om supertoget

Det har blåst en klimavind over Norge i 2007, og den ser ikke ut til å løye med det første. Det har bidratt til stor oppmerksomhet rundt bygging av lyntog i Norge.

Den tyske konsulentgruppen VWI vurderte nytteverdien av å bygge et supertog fra Oslo til Trondheim. Koklusjonen var at nytteverdien av en slik bane vil ligge omkring tre milliarder kroner årlig.

Regnestykket er ok, med unntak av en liten detalj: Beløpet til tyskerne er 1000 ganger for høyt.

– De har regnet riv, ruskende, hakkende galt, sa Helge Nordahl, doktorgradskandidat i finans ved Norges Handelshøyskole om VWI.

Artic eller Arctic?

Mads Syversen og Petter Bakken brøt i sommer ut fra SEB Enskilda for å etablere nytt meglerhus. Men hva skulle babyen hete?

I Brønnøysundregistrene var meglerhuset oppført under navnet Artic Securities. Artic er en forkortet versjon av ordet "articulated lorry", som betyr semitrailer.

Styremedlem Arne Hansteen insisterte på feilen lå i Brønnøysund, til tross for at Hansteen allerede hadde kjøpt domenene articsec.no og articsecurities.no.

– Dette har jeg ikke noe særlig greie på. Jeg kan bare konstatere at navnet er a-r-c-t-i-c Securities, forklarte Hansteen til E24.

Hydro-resultatet på printeren

19. februar trykket Dagens Næringsliv en artikkel som viste at avisen hadde tilgang til kvartalsresultatene til Norsk Hydro, som etter planen skulle presenteres 20. februar. Avisen skrev at den svært sensitive informasjonen da allerede hadde sirkulert i finansmiljøet i flere dager.

En ekstern granskning fant aldri kilden til lekkasjen. En ekstern granskning kritiserte selskapet for at rapporten blant annet hadde blitt liggende på ubevoktede skrivere.

Det endte med at selskapet i desember fikk en bot på 300.000 kroner fra Økokrim for uforsvarlig håndtering av innsideinformasjon.

Børs-styrelederen trakk seg uten grunn

Styreleder Halvor Stenstadvold trakk seg som styreleder ved Oslo Børs etter at det ble kjent at han brøt Børsens egne regler ved ikke å melde et salg av private Orkla-aksjer på korrekt måte.

Etter at Stenstadvold hadde gjort offentlig at han trakk seg, ble det klart at salget var meldt inn til Børsen gjennom et automatisk varslingssystem. Likevel sto han ved beslutningen om å trekke seg.

- Jeg synes at slik saken har utviklet seg, blir det uryddig om jeg skal gjeninnsettes som styreleder. Tanken på å snu rundt på dette en gang til virker ikke naturlig for meg, sa Stenstadvold til E24.

Til E24-forsiden

På forsiden nå