Anita Krohn Traaseth forlater Innovasjon Norge

Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth forlater stillingen etter et år med bråk rundt ansettelser og styreleders avgang.


<p><b>FRATRER:</b> Anita Krohn Traaseth velger å gå av som administrerende direktør i Innovasjon Norge. Her sammen med styreleder Gunnar Bovim.</p>

FRATRER: Anita Krohn Traaseth velger å gå av som administrerende direktør i Innovasjon Norge. Her sammen med styreleder Gunnar Bovim.

Anita Krohn Traaseth har besluttet at hun vil fratre stillingen som administrerende direktør i Innovasjon Norge i løpet av 2019. 

Traaseth skal nå bli partner i et norsk vekstselskap. 

– Jeg er på femte året på omstillingspost som leder av Innovasjon Norge. Dermed er tiden inne for å overlate roret til andre. Fem år har vært min uttalte anbefaling for perioden en toppleder med store endringsoppgaver bør sitte i samme stilling, og det står jeg ved, sier Krohn Traaseth i en pressemelding.

Hun mener videre at selskapet har levert viktige resultater for et næringsliv i omstilling.

– Jeg har blitt oppriktig glad i samfunnsoppdragene våre og ikke minst i kollegene mine som har et utrettelig engasjement for oppgavene våre, sier Krohn Traaseth.

Overrasket de ansatte

Krohn Traaseth har ikke besvart ikke E24s henvendelser. Innovasjon Norge har også avslått en intervjuforespørsel.

– Anita gir ingen intervjuer nå. De ansatte er akkurat blitt orientert, sier talsmann Kjetil Svorkmo Bergmann.

– Dette kom overraskende på dem?

– Ja, det må man kunne si, svarer Bergmann.

Styreleder Gunnar Bovim bekrefter overfor E24 at Traaseths avgjørelse om å fratre stillingen kom som en overraskelse på ham. 

– I min styreperiode har det ikke vært et tema at Traaseth skulle fratre, sier Bovim.

– Dette var på hennes eget initiativ, sier han. 

Jobber trolig ut mai

Detaljer rundt fratredelsen, som når Traaseths siste dag i organisasjonen blir, er ikke diskutert ennå, opplyser styrelederen. 

Ifølge Innovasjon Norge fikk Bovim beskjeden fra Traaseth torsdag. 

Selskapet leverte i 2017 tjenester for 7,3 milliarder kroner til norsk næringsliv, en økning på 24 prosent fra 2014 da Traaseth fikk jobben i selskapet. Driftskostnadene har i samme periode blitt redusert med seks prosent. 

Traaseth har avtale om fratredelsesvederlag. Vederlaget er 6 måneders fastlønn ved fratredelsestidspunktet, skriver Innovasjon Norge i årsrapporten for 2017.

I fjor tjente Traaseth 2,73 millioner kroner på jobben som administrerende direktør. 

Innovasjon Norge-talsmann Kjetil Svorkmo Bergmann sier til E24 at dette omhandler ordinær oppsigelsestid, og at hun ikke får lønn etter avgangen.

På spørsmål om hvorvidt dette betyr at Traaseth går av i utgangen av mai, bekrefter Bergmann at det er det trolige utfallet.

Ansettelsesbråk

Traaseth har gjennom perioden som Innovasjon Norge-sjef vært i en rekke mediestormer. Den siste kom i sommer da E24 kunne avsløre at selskapet ansatte Ferd-arving Katharina Andresen uten at stillingen ble lyst ut.  

Det ble samtidig kjent at åtte nye sjefer ble hentet uten ekstern utlysning, blant annet kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand

En av de offentlig utlyste ansettelsene var stillingen som HR-direktør. Her falt valget på Traaseths venninne Yvonne Fosser. Personer i miljøet kunne fortelle til E24 at mange hadde reagert på ansettelsen av Fosser. 

Mediebråket førte til slutt til at styret i Innovasjon Norge ba Deloitte gjennomføre en ekstern revisjon av ansettelsene. 

Onsdag forrige uke kom rapporten som foreslo forbedringer av rutiner. Samtidig konkluderte den med at Innovasjon Norge ikke hadde brutt lover eller etiske regler i noen av ansettelsene. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå