Aftenposten: Traaseth fikk skriftlig advarsel med 13 forbedringspunkter i 2016

Advarselen kom fra et samlet styre som i lang tid hadde vært misfornøyd med hvordan Traaseth opererte. 


<p><b>FIKK ADVARSEL:</b> Et samlet styre ga Innovasjon Norge-sjefen en skriftlig advarsel og et liste med forbedringspunkter i 2016</p>

FIKK ADVARSEL: Et samlet styre ga Innovasjon Norge-sjefen en skriftlig advarsel og et liste med forbedringspunkter i 2016

I 2016 skal Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth ha mottatt en skriftlig advarsel fra styret, skriver Aftenposten.

Advarselen kom etter at styret i lengre tid skal ha vært misfornøyde med hvordan Traaseth opererte, og ifølge avisen listet styret opp 13 forbedringspunkter. 

Traaseth skal ha blitt kritisert for blant annet mangelfull rolleforståelse, manglende evne til å ta kritikk – og for problematiske utspill i offentligheten. Styret mente også at Traaseth var dårlig forberedt til styremøter og at budsjettgjennomgangen var mangelfull.

Det skal også ha blitt påpekt at Traaseth ikke skiller godt nok mellom rollene som privatperson og direktør i sosiale medier.

– Anita fikk en skriftlig advarsel fra et samlet styre, blant annet for manglende rolleforståelse, sier tidligere styremedlem i Innovasjon Norge, Martha Kold Bakkevig, til Aftenposten.

Avisen har fått bekreftet informasjonen fra kilder i Innovasjon Norge-styret.

Styreleder trakk seg

Forrige søndag ble det kjent at styreleder Per Otto Dyb trakk seg umiddelbart, angivelig på grunn av press fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om å beholde Traaseth i stillingen.

Han skulle egentlig fortsette frem til ny styreleder skulle velges, men gikk to måneder før tiden da næringsministeren ba styret ligge unna Traaseth. Styret skal ha blitt bedt eksplisitt av staten om å ikke behandle forholdet til administrerende direktør i styremøte.

– Når største eier legger bånd på styrets arbeid, har jeg intet annet valg enn å trekke meg, sa Dyb. 

Dette skal ha kommet svært overraskende på styret da de tidligere hadde næringsdepartementets velsignelse til å vurdere Traaseths stilling da Monica Mæland var næringsminister.

Isaksen begrunner ifølge Aftenposten sin inngripen med at Dyb snart skulle gå av, og at det ville være uheldig å bytte både styreleder og direktør i samme vending.

Dette er saken

Anita Krohn Traaseth tiltrådte som administrerende direktør i Innovasjon Norge i september 2014, og markerte seg raskt med å si at hun ville ta Norge i en ny retning, med bioøkonomi, ren energi og havrommet blant satsingsområdene.

Så fikk Dagsavisen i november 2015 tilgang til et internt notat fra Innovasjon Norge, hvor det ble slått alarm om lønnsgaloppen i selskapet. 39 ansatte mer enn året før hadde fått lønn på over 800.000 kroner. Spesielt hadde lønningene galoppert siden Traaseth overtok toppjobben i fjor.

Samtidig hadde Innovasjon Norge fått et kutt på 107 millioner kroner i statsbudsjettet for 2015. Som konsekvens måtte selskapet nedbemanne med 60–70 årsverk.

Som en reaksjon på at det interne notatet ble lekket, skrev Traaseth blogginnlegget «Ærre her det er party?», hvor hun tar opp tematikken svertekampanjer og drittpakker, innledet av en liste oppslagstitler fra reaksjonene på «lønnsfesten» i Innovasjon Norge.

Traaseth mente interne krefter drev en svertekampanje mot henne og andre i selskapets ledelse, og sa til Dagens Næringsliv at kampanjen kom som et angrep på omstillingsprosessen i selskapet.

Ifølge Aftenposten fant styret dette helt uakseptabelt, og kritikken skal ha blitt tatt opp direkte med Traaseth før jul i 2015. Noen måneder senere mottok hun den skriftlige advarselen, hvor det skal ha kommet frem at styret forventet tydelige forbedringer fra henne. 

Bekrefter at hun fikk advarsel

Så skrev Traaseth en kronikk i Aftenposten i fjor som skapte uro i styret og i Næringsdepartementet. I kronikken listet Traaseth opp flere grep Norge bør ta for å komme seg ut av «strutseposisjon» i den forstand at landets oljeproduksjon og klimapolitikken ikke harmonerte.

Deretter reagerte styrelederne i Norsk olje og Gass og Norsk industris bransjeforening Olje og gass i et formelt brev til styreleder Dyb, hvor de uttrykte bekymring over de negative uttalelsene om oljenæringen.

Det var etter denne hendelsen at Næringsdepartementet ble informert om at Traaseth stilling skulle tas opp på neste styremøte, og ba dem la være.  

Ifølge Aftenposten skriver Traaseth i en e-post til dem at hun har innrettet seg etter irettesettelsen hun fikk for to år siden, men ikke er kjent med at det har vært fremmet kritikk etter dette bortsett fra i forbindelsen med kronikken i fjor. 
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå