Fire av ti arbeidsgivere ansetter sommervikarer under ulovlige forhold

LOs sommerpatrulje avdekker flere lovbrudd ved norske arbeidsplasser enn tidligere. Rundt 40 prosent av arbeidsgiverne bryter loven. 


<p><b>PATRULJERER:</b> I sommer har LO avdekket lovbrudd hos 40 prosent av arbeidsgiverne de har sjekket. Her er snakker LOs sommerpatrulje med ansatte på Lektern i Oslo i 2014.</p>

PATRULJERER: I sommer har LO avdekket lovbrudd hos 40 prosent av arbeidsgiverne de har sjekket. Her er snakker LOs sommerpatrulje med ansatte på Lektern i Oslo i 2014.

Andelen arbeidsplasser som på en eller annen måte lar sine sommervikarer jobbe under ulovlige forhold, har økt fra 36,5 prosent i fjor til 40,2 prosent i år. 

Det kommer fram etter rundt 7.000 uanmeldte besøk som LOs sommerpatrulje har vært på i år.

Sommerpatruljen undersøker hvert år om unge sommervikarer ved bedriftene er jobber i henhold til lovverket, noe som ofte viser ikke å være tilfelle. 

I år skaper et stramt arbeidsmarked bedre grobunn for lovbrudd, mener ungdomsrådsgiver Pål Henriksen Spjelkavik i LO.

– Med en skyhøy ungdomsledighet tar ungdom oftere til takke med en del ymse arbeidsvilkår for i det hele tatt å få seg jobb. Vi er likevel svært glade for at de fleste arbeidsgivere er seriøse, og opptatte av å gi unge en god inngang i arbeidslivet, sier Spjelkavik.

Har du blitt utsatt for lovbrudd på arbeidsplassen i sommer? Tips E24s journalist her! 

Tilbakeslag

En årsak til at omfanget har økt i år, er at LO nå også registrer brudd påbudet om verneombud – som er det vanligste bruddet sommerpatruljen avdekker. Tidligere år har bruddprosenten ligget mer stabilt på rundt 20 prosent, forteller Spjelkavik til E24. 

– Man kan spørre seg om man trenger å vite hvem verneombudet er når man bare skal jobbe en kort periode. Men ungdommer og midlertidig ansatte er overrepresentert i skadestatistikken. Derfor er det viktig med verneombud, sier Spjelkavik. 

Da LO startet Sommerpatruljen i 1985 fant de brudd på lovverket i over 50 prosent av tilfellene. Siden den gang har det gått jevnt nedover. 

– 40 prosent er et tilbakeslag, men vi har tross alt tatt med flere faktorer som verneombud. Vi har et mål om å komme oss fortest mulig tilbake til 20 prosent, sier Spjelkavik. 

Ser mer omfattende kontrakter

Sjefen for sommerpatruljen forteller at de også ser flere og flere tilfeller hvor ungdommer skriver under på kontrakter som de senere bli misfornøyde med. 

Imidlertid har sommerpatruljen sett at det er blitt mye vanligere å lage arbeidskontrakter som er svært omfattende, forteller Spjelkavik.  

– Når vi ber om å få se kontrakter hender det at vi får tilsendt dokumenter på alt fra 35 sider. Arbeidsgiver kan finne på å legge inn alt mulig rart, som bruksanvisning på kasseapparater, sier han. 

– I fjor hadde vi en arbeidslivsjurist som måtte sitte en hel dag for å tolke en kontrakt. Da kan man ikke vente at en 18-åring skal forstå hva man skriver under på, sier Spjelkavik. 

LOs sommerpatrulje fant også flere brudd på pausebestemmelser, overtidsregler, arbeidstid, arbeidskontrakt og overvåkning. 11,9 prosent gjaldt brudd på arbeidstiden, ifølge NRK.

Omfanget av lovbrudd øker mest i Aust-Agder (+53,6 prosent), Vest-Agder (+59,3), Hordaland (+41,2) og Møre og Romsdal (+29,8).

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå