Avtalebonanza i Beijing – 24 nye samarbeid

Norske storselskap som DNV GL, DNB og Kongsberg Gruppen skrev alle under på nye avtaler med kinesiske partnere under en seremoni i Beijing tirsdag.


<p><b>AVTALE I BOKS:</b> En av avtalene var mellom Avinor og Hainan Airlines: til våren skal det åpnes en direkterute mellom Oslo og Beijing. Den ble signert av visepresident i Hainan Airlines, Tan Xaing Dong, og lufthavnsjef på Gardermoen, Øyvind Hasaas.</p>

AVTALE I BOKS: En av avtalene var mellom Avinor og Hainan Airlines: til våren skal det åpnes en direkterute mellom Oslo og Beijing. Den ble signert av visepresident i Hainan Airlines, Tan Xaing Dong, og lufthavnsjef på Gardermoen, Øyvind Hasaas.

Med kongen som vitne ble det inngått 24 avtaler om nye norsk-kinesiske samarbeid.

Blant annet skrev Avinor og Hainan Airlines under på et dokument som bekrefter at det blir opprettet en direkterute mellom Beijing og Oslo til våren – den første av sitt slag.

– Dette er viktig for den norske økonomien. Vi får flere turister til Norge og mer sjømat ut i verden, sier lufthavndirektør ved Oslo Lufthavn Øyvind Hasaas til NTB.

Hainan Airlines er ett av Kinas største flyselskap og har over 600 fly. Samtidig eier selskapet flere digre resorter på øyprovinsen Hainan – Kinas svar på Syden.

Les også: (+) Dette vil olje til 100 dollar fatet vil bety for verdensøkonomien

Alibaba-avtale

Kongsberg Digital og Alibaba Cloud inngikk en avtale om å utforske mulighetene for digitalisering av energisektoren i Kina. I tillegg skrev Ekornes, Norsk elbilforening og Film in Norway under på avtaler med kinesiske partnere.

Kristiansand kommune signerte en samarbeidsavtale med den kinesiske byen Qingdao – best kjent for sitt forfriskende øl.

Seremonien ble avholdt under et seminar som Innovasjon Norge har stelt i stand i forbindelse med det norske statsbesøket i Kina.

Les også: Kongsberg Digital skal i Alibaba-skyen

Bilaterale avtaler

En rekordstor næringslivsdelegasjon, i alt 310 aktører, deltar på turen, og enda flere avtaler skal senere signeres i Shanghai.

Tirsdag kveld skal kong Harald, utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møte Kinas president Xi Jinping.

De skal signere tre bilaterale avtaler som omhandler samarbeid innen idrett, handel og forskning.

Den ene er et såkalt omforent memorandum mellom Innovasjon Norge og Kinas råd for å fremme internasjonal handel.

Den andre er et omforent memorandum mellom Norges forskningsråd og forsknings- og teknologidepartementet i Kina.

Statsbesøket er det første til Kina på 21 år og en oppfølging på statsminister Erna Solbergs Kina-besøk i 2017.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå