Bitcoin-børs reiser seg igjen

En gruppe investorer ønsker å ta over den konkursrammede Bitcoin-børsen Mt. Gox.

<p><b>NYTT FORSØK:</b> En gruppe investorer ønsker å overta den konkursrammede bitcoin-børsen Mt. Gox for én bitcoin.<br/></p>

NYTT FORSØK: En gruppe investorer ønsker å overta den konkursrammede bitcoin-børsen Mt. Gox for én bitcoin.

Rett før påske ble det kjent at det som tidligere var verdens største handelsplass for den digitale valutaen bitcoins, Mt. Gox, hadde begjært seg selv konkurs både i Japan og i USA.

Mt. Gox sto på det meste for 80 prosent av alle Bitcoin-handler.

Konkursnyheten kom drøye to måneder etter at den japanske nettsiden ble blanket ut, etter at all handel hadde vært stengt i 14 dager.

Da trodde de fleste at det var over og ut for handelsplassen.

Nå kan det derimot se ut til at det fortsatt er noen flere vers igjen for Mt. Gox-visen.

Amerikanske og canadiske Mt. Gox-kreditorer gikk til gruppesøksmål mot Bitcoin-børsen, med påstand om at børsen hadde svindlet dem for flere hundre millioner dollar.

Forliket går ut på at selskapet Sunlot Holding overtar børsen for én Bitcoin, tilsvarende under 500 dollar, og at de nordamerikanske kreditorene får aksjer tilsvarende det de har utestående i Bitcoins.

Det tilsvarer en eierandel på 16,5 prosent, ifølge Wall Street Journal.

Saksøker majoritetseier

Forslaget skal presenteres for en dommer torsdag, og innebærer at aksjonærene i tillegg deler de 200.000 i Bitcoins Mt. Gox skal ha funnet etter at børsen angivelig ble utsatt for et hackerangrep, samt 20 millioner kroner i «normal», hard valuta.

<p><b>LIKVIDERER:</b> Mt. Gox-eier Mark Karpelès under en pressekonferanse i Japan hvor likvideringen av Bitcoin-børsen Mt. Gox ble kunngjort.<br/></p>

LIKVIDERER: Mt. Gox-eier Mark Karpelès under en pressekonferanse i Japan hvor likvideringen av Bitcoin-børsen Mt. Gox ble kunngjort.

Investorgruppen håper forslaget er nok til å stoppe likvideringen av selskapet, som en domstol i Tokyo ga grønt lys for i forrige uke. 

Sunlot-medlem John Betts, som tidligere har jobbet for UBS, Goldman Sachs og Morgan Stanley, sier til Financial Times at dette er en kompleks prosess og en unik situasjon.

- Vi tilbyr den beste og mest praktiske løsningen for kundene til Mt. Gox, og hjelp til bostyrerens utfordringer med å gjøre det beste for børsens kreditorer.

Ifølge en pressemelding fra Sunlot har konsortiet, sammen med Mt. Gox-grunnlegger Jed McCaleb og markedssjef Gonzague Gay-Bouchery, forpliktet seg til å hjelpe kreditorene i deres søksmål mot den franske majoritetseieren Mark Karpelès og hans selskap Tibanne. 

McCaleb solgte mesteparten av sine aksjer i Bitcoin-børsen til Karpelès i 2011, men sitter fortsatt med en eierandel på 12 prosent.

Etter at Bitcoins verd 350 millioner dollar, rundt 2,1 milliarder kroner, forsvant over natten har Karpelès gått i skjul for sinte Bitcoin-eiere. I en e-post til Wall Street Journal skriver den katteelskende franskmannen (Tibanne-navnet er oppkalt etter en katt med samme navn) at han vil gi sin støtte til den løsningen den japanske retten og bostyrer finner best.

- Retten og bostyreren vil velge den løsningen som er best for selskapets kreditorer, skriver han. 

I siste liten

Bak Sunlot står blant annet bitcoin-entreprenøren Brock Pierce og investorene Matthew Roszak og William Quigley. De gikk inn i forhandlinger med Karpelès i februar, rett etter at Mt. Gox hadde fryst alle kundekontoene. Konkursbegjæringen satte en effektiv stopper for samtalene, men etter hektisk lobbyvirksomhet skal Karpelès ha gitt tommelen opp for tilbudet.

Når franskmannen likevel bestemte seg for å likvidere selskapet, måtte gruppen på nytt finne seg en måte å holde budet levende. Inkludert i dette arbeidet er lanseringen av nettstedet savegox.com, hvor tusenvis av Mt. Gox-kunder får lov til å si sin mening om oppkjøpsplanene. 


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå