Boeing kan miste tittelen som verdens største flyprodusent

Boeing-leveransene falt markant i første halvår. Nå kan det være at deres europeiske konkurrent overtar tronen. 


<p><b>KONKURRENTER</b>: Europeiske Airbus og amerikanske Boeing er verdens to største flyprodusenter. I år kan det ligge an til et tronskifte. </p>

KONKURRENTER: Europeiske Airbus og amerikanske Boeing er verdens to største flyprodusenter. I år kan det ligge an til et tronskifte. 

For tredje måned på rad registrerte Boeing ingen leveranser av 737 Max-fly, modellen som har blitt tvunget til å holde seg på bakken etter to dødsulykker, den siste i Etiopia i mars. 

Det bidro til et betydelig fall i det totale antallet leveranser for Boeing i årets første seks måneder, ned fra 378 til 239 fly sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Wall Street Journal. Det tilsvarer en nedgang på 37 prosent. 

Samtidig ligger konkurrenten Airbus i rute til å levere rekordmange fly i år etter at de har ristet av seg en hel rekke problemer, skriver avisen. 

Tirsdag uttalte flyselskapet at de har levert 389 fly i første halvdel av 2019, sammenlignet med 303 fly i fjor. Det tilsvarer en økning på 28 prosent.

Kan bli første tronskifte på åtte år 

Ifølge Wall Street Journal har Toulouse-baserte Airbus lovet å bygge mellom 880 og 890 fly i år. 

Hvis flyselskapet leverer på målsettingen, ligger det dermed an til å levere flere fly enn Boeing for første gang siden 2012. 

Sistnevnte skulle etter planen bygge 905 fly i 2019, men det tallet vil komme til å måtte justeres ned som følge av Max-situasjonen. Produksjonen ble kuttet med nesten en femtedel i april. 

Kostet en milliard dollar

Parkeringen av samtlige Max-fly kostet Boeing så mye som en milliard dollar i årets første kvartal, ifølge Reuters

Avhengig av hvor lenge situasjonen vedvarer, kan situasjonen medføre betydelige innhugg i det amerikanske selskapets regnskap. Enn så lenge er flyene satt på bakken til og med ut september. 

Flere analytikere tror imidlertid ikke at de vil være i drift igjen før i desember, skriver Reuters. 

J.P Morgan-analytiker Seth Seifman har spekulert i at ytterligere utsettelser kan føre til at Boeing kommer til å ta flere produksjonskutt, de har allerede nedjustert den månedlige Max-fly-produksjonen fra 52 til 42, noe som vil ramme marginene deres ytterligere.

Boeing-aksjen falt umiddelbart på Wall Street etter tallslippet tirsdag, men snudde og endte opp 0,56 prosent. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå